Waarom zou je bidden?

 “Ik heb veel over het gebed gelezen en geschreven, maar wanneer ik naar een stil plekje ga om te bidden, dan besef ik dat het er uiteindelijk niet om gaat wat ik allemaal aan God ga vertellen, hoeveel ik ook bij hem kwijt wil, maar dat ik stil wordt en luister naar de stem die goede dingen over mij zegt”.
Henri Nouwen

Ik had vroeger een boekje (en misschien nog wel) met de titel “Te druk om niet te bidden”. Ik denk niet dat ik het destijds heb gelezen maar de titel spreekt me wel aan. Want .. oh wat denk ik vaak dat ik het te druk heb om te bidden.

Ik kom meer en meer achter dat de God van de bijbel een God is van verbinding.

Verlangen naar verbinding

Genesis tot Openbaringen spreekt van Zijn verlangen om verbinding met ons te hebben. Dat spreekt uit de uitspraak van Henri Nouwen deze week. Het is niet een eenrichtingsverkeer waarin we onze verlangens bekend maken maar juist ook het luisteren. Stil worden.

Volgens onderzoekster en schrijfster Brené Brown is verbinding de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Dat gaat om geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.

Gezien, gehoord en gewaardeerd

Gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Er mogen zijn met je hele verhaal.
Dat geldt in de relatie met de ander maar ook in relatie met God. Hij ziet je, hoort je en heeft je lief. Maar zie je Hem ook? In Zijn schepping? Hoor je hem in Zijn Woord? en heb je Hem lief?

Geven en ontvangen zonder oordeel

Geven en ontvangen zonder oordeel. Zijn oordeel is genade. Hij heeft de brug tussen God en ons hersteld in het kruis en zijn opstanding.
Maar hoe vaak heb ik een oordeel over God, over zijn plan. Ik heb zoveel vragen.
En ik geloof dat het goed is om te vragen.


Ik heb ongelooflijk veel moeite met het lied ‘Wat de toekomst brengen moge’ en dan met name de zin ‘leer mij volgen zonder vragen…’.En het slot …’loop ik met gesloten ogen naar het onbekende land’. (ik wil het zien!!) Gelukkig staan de psalmen vol vragen en wanhopige oproepen en geeft daarin zoveel plek aan het ‘bevragen’. 

Het vraagt om overgave om niet altijd antwoord te krijgen. Zonder oordeel over Gods plan. 

Ik hoorde een keer de vraag ‘geloof je in God of geloof je God?
Dat zijn twee verschillende dingen.
De duivel gelooft ook dat God er is.
Maar geloof je God. Geloof je wat Hij tegen je zegt?
Vertrouw je op zijn beloften aan jou? Kun je dat ontvangen?
En geef je God ook antwoord? Draai jij je om naar Hem?

Steun en kracht

Steun en kracht ontlenen aan de relatie is het laatste stuk in de definitie van Brene Brown. En wat is verbinding met de ander een steun in je leven!

Het is voor ons lang niet altijd mogelijk om ons met de ander te verbinden. In dat geval zou het al heel fijn zijn om te beseffen dat we gedeeld ‘mens’ zijn in plaats van de ander vol oordeel te ‘ontmenselijken’.

Verbinding met de Ander verleent ook kracht en steun. Verbinding in spreken en luisteren.

Stilte

Juist in de stilte laadt je zo op.
En zeker wanneer je dan gaat horen hoe God jou lief heeft.
Als je Zijn ogen gaat zien vol liefde over jou.

Benedictijnse monniken gebruiken de metafoor van drie treden van stilte:

 • De eerste is de uiterlijke stilte, het herademen. Even in ademen en rustig uitademen. Om je heen kijken en tot rust komen. Dat is nog wel prettig.
 • Wanneer je dan stil blijft kom je op de tweede trede. Het struikelen. Dat klinkt al niet zo prettig en dat is het ook niet want het komt met een onrustig, vervelend en misschien zelfs angstig gevoel. Alles wat je in het drukke leven nog weg kan duwen dringt zich dan naar de oppervlakte. Juist daar word je geconfronteerd met de uitdaging om te accepteren en los te laten. Overgave.
 • Van daaruit kom je op de derde trede. De innerlijke rust. Dat is de plek om de liefde van God te ontvangen zonder die te begrijpen. De stilte waar Henri Nouwen hierboven over schrijft.

Sela schreef het prachtige lied ‘In deze stilte’ die ik jullie nog mee wil geven:

Geef ons uw vrede, in deze stilte.
Breng onze onrust tot rust.
Geef ons uw vreugde, in deze stilte.
Breng onze onrust tot rust.
Geef ons uw zegen, in deze stilte.

Breng onze onrust tot rust.

Spread the love!

2 gedachten over “Waarom zou je bidden?

 1. Mathilda Beantwoorden

  Ik snap je helemaal, met dat lied!
  Ik heb hem herschreven voor mezelf! Heb ook ooit een andere versie gehoord, waar je wel mocht vragen. Maar heb die nooit terug kunnen vinden. Dan zelf maar.

  Wat de toekomst brenge moge, mij geleidt de Heer Zijn hand.
  Wankelmoedig sla ‘k mijn ogen, naar het onbekende land
  Met mijn hart zo vol met vragen
  over wat U deed en doet.
  Leert u mij mijn kruis te dragen,
  met een rustig, kalme moed.

  Heer ik wil uw liefde loven
  al begrijpt mijn ziel u niet
  Zalig hij die durft geloven
  ook wanneer het oog niet ziet
  Lijken mij uw wegen duister,
  dan vraag ik U, Heer waarom?
  Soms dan schreeuw ik, of ik fluister
  Here Jezus, Jezus, kom.

  • Janneke Plas Bericht auteurBeantwoorden

   Wauw, wat een gave vertaling!! Dank je wel, dat is zoveel meer hoe ik het ook zie en ervaar! Die twee laatste zinnen ook…..mooi!! Dank je

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *