De olifant en het touw

Dit is een verhaal over hoe belangrijk het is om nooit op te geven de waarheid in je leven te ontdekken. Ongeacht welke overtuigingen je daarin hebt opgedaan.

Een man was op vakantie in Afrika. Op een dag zag hij hoe de olifanten voorbij liepen. Tot zijn grote verbazing zag hij dat deze reusachtige sterke dieren vast werden gehouden door slechts een klein touw, gebonden aan hun voorste been. Uiteraard konden ze gemakkelijk elk moment weglopen, maar dat deden ze niet.

Toen zag hij een begeleider, en vroeg hem: “hoe kan het dat geen enkele olifant een poging doet om los te breken?”
De begeleider legde uit: “Als de olifanten nog erg jong zijn, gebruiken we hetzelfde touw om hen vast te binden, en op dat moment is het sterk genoeg om ze te houden. Geleidelijk groeien ze op, worden sterker, maar toch proberen ze nooit om weg te komen, omdat ze geloven dat het touw hen nog zal houden.”

De man was verbijsterd. Deze sterke dieren konden zich elk moment bevrijden, maar dat deden ze niet, omdat ze geloofden dat dit onmogelijk was.”

Mensen zijn net als olifanten

Soms zijn mensen net zoals olifanten, ze handelen nog altijd vanuit de ‘waarheid’ die ze in hun kinderjaren hebben aangenomen.

Ons denken, voelen en doen is op die aannames gebaseerd. Terwijl we nu als volwassene – net als de volwassen olifant – veel meer mogelijkheden tot onze beschikking hebben als toen we kind waren, en nu wel iets anders kunnen kiezen. Maar, we doen het niet! Waarom? Omdat we er niet bij stil staan of domweg niet geloven dat het kan.

Welke boodschappen heb jij meegekregen in je leven?
Wat houdt jou nog vast?
Wat geloof jij over jezelf?

Transactionele Analyse

In de Transactionele Analyse ga je uit van een basisscript die de mens al in de eerste 6 jaar van zijn leven ‘schrijft’. Een soort basis verhaal zonder woorden, want die heb je in die eerste jaren nog nauwelijks, die je de rest van je leven ‘leeft’.

Een verhaal waarin je overtuigingen hebt staan over vertrouwen: is de ander te vertrouwen of niet? Is de wereld een veilige plek? Een verhaal waarin staat of jij oké bent of niet.

Dat verhaal leef je en wordt dan ook elke keer “uitbetaald”, waardoor je bevestigd wordt over het vertrouwen in de ander en jezelf, en bevestigd wordt in je mening over de al dan niet veilige wereld.

Dat noem je een script cirkel.

Bijvoorbeeld

Je werd geboren in een fijn gezin. De regel in die tijd was dat het goed was voor baby’s om een tijdje te huilen. Maar jij had pijn. En je ‘riep’ om hulp. Die hulp kwam niet en je trok zonder woorden de conclusie dat de wereld een pijnlijke, nare plek is en dat jij blijkbaar niet in staat bent om goed om hulp te roepen. Je nam aan dat je het niet waard was om voor te zorgen. Die aanname werd bevestigd toen je op de kleuterschool op het plein stond te wachten op je moeder die te laat kwam omdat het stoplicht op rood stond. “Ik ben het niet waard”. En ook later toen je hulp vroeg voor je wiskunde examen reageerde de docent niet en werd je weer bevestigd in jouw aanname dat je het niet waard bent. Je zakt voor je examen en de schaamte en verdriet daarover bevestigt je dat de wereld een nare plek is. Een plek vol pijn waarin de ander niet beschikbaar is voor jou“.

Net als het touw van de olifant uit het verhaal houdt dit je vast aan jouw waarheid dat je gevangen zit in een nare wereld zonder liefde en zonder dat jij waardig bent.

Keer op keer is dit voor jou bevestigd.”
Dat noem je ook wel: ‘self-fulfilling-prophecy’.

Vrij komen van jouw ‘touw’.

Nu is het tijd om jouw ‘touw’ , jouw negatieve waarheid los te laten, om te gaan ontdekken of er een andere waarheid is.
Namelijk dat jij zeker waardig bent.
Dat er mensen zijn die naar je willen luisteren.
Dat we met elkaar in de modder staan van dit leven maar dat er in die modder ook prachtige bloemen groeien en dat er prachtige riviertjes doorheen stromen. De wereld is óók een mooie plek.

De zorg die je als kind hebt gemist kan je nu aan jezelf geven.

Basisovertuigingen zijn er in talloze vormen; negatieve en positieve.
Ze richten zich op de wereld, de ander en op jezelf.


Een paar voorbeelden van negatieve overtuigingen, overtuigingen die je leven beperken:
“De wereld is een onveilige plek” of  “De wereld is onrechtvaardig”
“Mensen zijn niet te vertrouwen” of “Autoriteiten zijn niet te vertrouwen”
“Ik tel niet mee in dit leven” of “Ik doe er niet toe” of “Mijn inspanningen leveren niks op”

Overtuigingen die zich regelmatig in je leven ‘bewijzen’.
Juist die negatieve overtuigingen beperken je leven.
Hoe kun je daar vrij van worden?

Stappen om vrij te worden

Net zoals de olifant in het verhaal hierboven ervan overtuigd is dat het touw sterk genoeg is om hem gevangen te houden, zo houden jouw negatieve overtuigingen jou gevangen.

Het touw is niet sterk genoeg voor de olifant en jouw overtuigingen zijn overtuigingen.

Ze zijn niet de werkelijkheid.

Stappenplan

  1. De eerste stap is om te erkennen wat jouw overtuigingen zijn. Niet om ze vervolgens te bestrijden of te veroordelen maar te erkennen dat ze er zijn. Dat is ook het mooie aan zelfcompassie: gewoon vriendelijk zijn voor wat er is. Ook je emoties hierover mogen er zijn zoals ze zijn.
  2. Om te  kunnen onderzoeken of er nog een diepere overtuiging onder jouw overtuiging te vinden is. Als je bv “wat ik doe doet er niet toe” als overtuiging hebt, zit daar dan nog een diepere laag onder, “doe jij ertoe?”
  3. Om te achterhalen wat deze overtuiging je oplevert. Wanneer je bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat jij er niet toe doet, hoef je ook geen acties te ondernemen die er toe doen.
  4. En wat deze overtuiging jou kost. Waar doet de overtuiging jou pijn?
  5. De balans wat een beperkende en negatieve overtuiging jou brengt en wat het je kost helpt al mee om deze overtuiging los te laten. Toch zul je er ook een nieuwe overtuiging tegenover moeten kunnen zetten. Een overtuiging die Leven geeft. Waarbij je energie voelt stromen. De bijbel leert ons ook dat we mogen leven vanuit de waarheid. En de waarheid is dat we geliefd zijn (1 Joh. 4 of psalm 11:5 o.a.). De waarheid is dat God een rots wil zijn (Psalm 71:3 of Psalm 62 o.a.). De waarheid is dat God vindt dat jij ertoe doet (psalm 139 of Jer. 29:11.) De waarheid is dat God jouw inspanningen beloont en waardevol vind (psalm 127of tit. 3:7 o.a.). Die waarheid mag je tegenover jouw beperkende, leven rovende en negatieve overtuiging(en) zetten!

Tip

Stel je eens voor dat je met zo’n nieuwe overtuiging gaat leven. Wat zou dit veranderen in je leven? Welke voordelen biedt dat? Heeft dat ook nadelen? Maak dat zo concreet mogelijk!

Wat zou je helpen om met deze nieuwe, positieve overtuiging te gaan leven?

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.