Enneagram en zelfcompassie type 2

 “Ik houd van een opgeruimd en schoon huis omdat ik dan de mensen op mij heen een warm welkom gevoel kan geven. Ik houd ervan om te zorgen voor anderen en in mijn geval doe ik dat door ze een opgeruimd en schoon huis te bieden.

En ja hoor…weer dat opgeruimde huis. Ik blijf het tot het einde toe herhalen: het enneagram gaat over jouw beweegredenen. Niet je gedrag zelf zegt iets over wie je bent maar waarom je tot dit gedrag komt. Dus weer dat opgeruimde huis, maar met een hele andere beweegreden deze keer.

Veelkleurigheid

De negen persoonlijkheidstypen van het enneagram laten elk voor zich een onvoorstelbare veelkleurigheid zien. We mogen beelddrager zijn van God en wanneer je kijkt naar het leven van Jezus op aarde zie je hoe hij elk type in zijn gezonde bereik laat zien. Zo ook type twee wanneer hij er voor mensen is, vriendschappen aangaat en ze helpt. In deze blog kijken we in vogelvucht naar dit type.

Type 2

Type twee wordt de helper genoemd (of ook wel Gever) vanwege zijn/haar fixatie op het helpen van de ander.
Er zit een intens verlangen in dit type om onvoorwaardelijk geliefd te zijn.
Ik ben oké als ik liefdevol en niet op mijn eigen voordeel uit ben‘.
De angst om ongewenst te zijn ligt diep op de bodem.
Evenals de overtuiging dat je beter niet zelf verlangens kunt hebben. Dat is geen trots in verwaande zin, maar die zit meer in de mythe waarin ze geloven in hun onmisbaarheid.

De basiszonde van de twee is trots. De trots van ‘ik heb niets nodig, ik help jou wel’.
“Mensen zijn afhankelijk van mijn hulp. Ik ben onmisbaar”, is dan ook de aanname van de twee.
Tweeën hebben de neiging om zichzelf en hun eigenwaarde te zien door de ogen van anderen. Ze zijn mensen die leven uit het hart. De emoties die zij laten zien en ervaren zijn vaak de emoties van de mensen om hen heen.

Als kind

Als kind zijn tweeën vaak prettig in de omgang. Het zijn vaak gevoelige kinderen die vriendelijk en behulpzaam zijn. Ze kunnen al jong onafhankelijk zijn omdat hun behoeften zaken zijn die ze zelf moeten regelen.
De grootste angst van type twee is om ongewenst te zijn. Je ziet de kinderen voor je die altijd direct klaar staan als de meester/juf geholpen moet worden. Het zijn vaak wel geliefde kinderen die goed aanvoelen wat de ander nodig heeft.

Het talent van de 2

De tweeën zijn vaak de meest zorgzame, vriendelijke, steunende mensen.
Een twee hoeft niet ergens de directeur te zijn om te weten wie wie werkelijk impact heeft op de werkvloer. (Wie weet er nu nog wie de directeur was van zijn middelbare school, maar vraag eens naar de concierge, die stond klaar toen jij een lekke band had, ving je op met die hoofdpijnaanvallen en kneep een oogje dicht wanneer je te laat kwam…of juist niet)

Beweging bij stress en veiligheid

In stress beweegt de twee zich richting de ongezonde acht (ja, ja … die komt pas later online) en worden ze veeleisend en overheersend. Ze kunnen dan manipulatief worden en verbazingwekkend agressief reageren op hun omgeving.
Wanneer ze zich veilig voelen bewegen tweeën richting type vier (Ik verklap alvast: een heel emotioneel, creatief type) waar ze ruimte hebben om niet van iedereen te houden. Daar is ruimte voor zelfcompassie en ruimte om te komen tot creativiteit.

Marta uit de bijbel was een typische twee. Jezus vroeg haar niet om te zorgen voor de gasten en dat is ook de les die tweeën mogen leren: soms denk je dat je God en anderen dient door te zorgen, maar misschien vraagt God dat niet van je. Misschien is het rennen voor anderen een manier geworden om voorbij te gaan aan jezelf. Hoe kom je daaruit?

Tips

  1. Wees vriendelijk voor jezelf. Je hoeft de ander niet te vleien of een sympathiek beeld neer te zetten om gewenst te zijn. Je bent gewenst. Punt.
  2. Doe eens een tijdje een elastiekje om je arm. Elke keer dat je iets ‘moet’ van jezelf of dat je geneigd bent anderen te hulp te schieten laat je even dat elastiekje tegen je huid springen en denk je na over de vraag of jíj nu degene bent die in actie moet komen en of je op dat moment ook aan het wegrennen bent voor je eigen behoeften. Er is lijden in de wereld, er is lijden in jou. De vraag is waar is jouw aanwezigheid nu gewenst?
  3. Wanneer je geneigd bent een ander te hulp te schieten vraag jezelf dan eens af wat er in jou leeft aan emoties. Is er iets waar je omheen probeert te lopen? Laat je emoties zijn wat ze zijn; ze werken voor je, dus gebruik ze.

Meer weten?

Je kunt uiteraard nog veel meer leren over type 2, dit is maar een tipje van de sluier. Ik heb me voor deze blog serie door een heel aantal boeken laten inspireren maar met name door “De weg terug naar jezelf” van Ian Morgan Cron en Suzanne Stabile.

Je kunt talloze boeken lezen over het enneagram en je kunt het jezelf ook gunnen om samen met een enneagram deskundige op onderzoek uit te gaan.
Welkom.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *