Enneagram en zelfcompassie type 4

“Ik houd graag mijn huis opgeruimd en schoon omdat ik graag wil dat je ziet hoe bijzonder ik het heb ingericht en die schoonheid komt dan net even beter tot zijn recht. Ik houd van esthetiek en heb een unieke smaak.”

Nee, niet weer dat huis!! Kom met een origineel voorbeeld!
Nee, dit doe ik bewust. Want jouw beweegredenen hebben een unieke kleur. Waarom is het voor jou zo belangrijk om je huis op te ruimen?

Negen unieke typen

Negen persoonlijkheidstypen … en daar moet dan de hele wereldbevolking inpassen? Dat kan dus nooit!
Nou … wel wanneer je bedenkt dat de veelkleurigheid van elk type ook oneindig is. Is het werkelijk mogelijk jezelf volledig te doorgronden? Nee, je zult jezelf niet volledig kennen en kunnen sturen. Er is ook nog sprake van het onbewuste en de dynamiek van het leven welke voortdurend in beweging is. Maar toch kan je in dit leven een start maken met jezelf in alle bescheidenheid te leren kennen. Je laten ontdekken waarin jij de plank misslaat en wat jouw belemmert in je geestelijke leven. Je diepe plekken in je hart ontdekken waar Gods genade in mag schijnen. Dat is een goede motivatie om te onderzoeken wie jij bent. Uniek en veelkleurig. In deze blog kijken we naar type 4.

Type 4, niet volledig … het is slechts een begin

The enneagram does not put you in a box. It shows you the box you’re already in and how to get out of it’. – Ian Cron

De diepzeeduiker van de ziel, de romanticus, oftewel type 4.

Wat zijn de kenmerkende patronen van dit type?
De angst van type 4 is om van geen persoonlijke betekenis te zijn, geen unieke identiteit te hebben. Met als gevolg dat zij om zich heen kijken vol angst dat die ander heeft wat zij niet hebben in uniek zijn en dat maakt hen afgunstig.
“Er ontbreekt iets wezenlijks aan mij, anderen hebben het wel” is hun aanname.

De verdediging tegen hun gevoel van onbehagen is onbescheidenheid.
Koste wat het kost vermijden zij het dat ze saai worden en alledaags en fixeren zij zich op bijzonder zijn.
De overtuiging die daaronder ligt is ‘ik ben ontoereikend’.

Dit type houdt vaak enorm van schoonheid en creativiteit. De ‘small talk’ is niet aan hen besteed, laat het alsjeblieft ergens over gaan!
Het ideaalbeeld is: ‘ik ben oké wanneer ik maar origineel en gevoelig ben’.
Ze kunnen heen en weer springen van introvert naar extravert. Ze zijn ook van alle typen het meest complex.

Het talent

De vier is vaak fijngevoelig en meelevend. Kan zich goed verplaatsen in de ander en is compassievol. Hun oog voor schoonheid is vaak groot en ze hebben een creatieve geest en rijke fantasie. Ze zijn goed in het diepzeeduiken in de ziel. Er komen grote kunstenaars en dichters voor onder hun gelederen, zoals Vincent van Gogh (voor zover we dat kunnen inschatten uit zijn brieven en werk).

Type 4 als kind

Vaak geven vieren aan dat zij zich als kind ‘anders’ voelden, onbegrepen door ouders en verdere omgeving. Ze zijn zowel benaderbaar als ontoegankelijk. Vaak proberen ze zich een plek in de wereld te verwerven door hun verschillen uit te buiten. Ze horen de boodschap: ‘je bent ontoereikend, er is iets mis met jou, je hoort er niet bij’.

Beweging bij stress en veiligheid

In stress gaan vieren eruit zien als ongezonde tweeën in het onderdrukken van hun behoeftes. Ze worden dan overmatig afhankelijk van anderen, hunkeren naar aandacht en bevestiging. Ook jaloezie komt dan om de hoek.
Wanneer ze zich veilig voelen, bewegen ze naar type één en gaan ze ook echt aan de slag met hun creatieve ideeën. Ze zijn beter in staat in het heden te leven en kunnen ook beter verbinden met de wereld om hen heen.

In psalm 23 staat ‘mij ontbreekt niets’, dat is voor een type 4 erg moeilijk te geloven. Er ontbreekt in de beleving van dit type zeker iets aan hen. Hoe kom je uit dit hokje en mag je uitgroeien?

Tips

  1. Observeer eens en moeder die een baby de borst geeft met volle aandacht. Wat kan die baby meer dan huilen en poepen? Niet zoveel. Maar toch kijkt die moeder vol liefde en aandacht naar haar kind. En bedenk dan nu eens dat God ook zo naar jou kijkt: je bent geliefd!!! Helemaal. Gewoon … zoals je bent.
  2. Besef dat jij niet de enige bent die lijdt. Kijk uit voor zelfabsorptie. Luister naar anderen wanneer ze vertellen over hun lijden en besef dat je niet alleen bent. Zwelg niet in je lijden maar kijk naar wat de oorzaak ervan is.
  3. Pas op dat je geen drama of crisis met je omgeving uitlokt omdat je emoties wat alledaags beginnen aan te voelen. De wereld is géén toneel en jij bent Shakespeare niet.

God houdt van je zoals je bent, maar hij houdt teveel van je om je zo te laten’– Visje

Meer weten?

Wanneer je verder de diepte in wilt kan dat, je bent van harte welkom om je type verder uit te werken en uit dat ‘hokje’ te komen.

Ik heb me voor deze blog serie door een heel aantal boeken laten inspireren maar met name door ‘De weg terug naar jezelf’ van Ian Morgan Cron en Suzanne Stabile, daar staan ook nog meer tips in.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.