Enneagram en zelfcompassie type 5

“Ik houd mijn huis graag opgeruimd en schoon omdat ik houd van mijn eigen ruimte en een opgeruimd huis geeft ruimte in mijn hoofd. Ik kan dan goed mijn boeken terug vinden”.

Ja, je weet het nu wel: het enneagram gaat over jouw beweegredenen. Niet je gedrag zelf zegt iets over wie je bent maar waarom je tot dit gedrag komt. Vandaar dat ik elke keer weer begin met het zelfde voorbeeld aan gedrag maar met een andere grond eronder.

Het enneagram, waarom?

‘Onderzoekt alles en behoudt het goede’ –1 Thessalonicenzen 5:21
Maar welke wetenschappelijke grond heeft het enneagram eigenlijk? In feite is daar nog verbazingwekkend weinig onderzoek naar gedaan hoewel het al wel een eeuwenoud en veel gebruikt model is. Er zijn stapels boeken te lezen en er is veel in te ontdekken. Hier alleen maar een klein begin wat elk type inhoudt, er is nog zoveel meer te ontdekken!
David Benner (professor psychologie en spiritualiteit op de University in Atlanta) zegt in zijn boek ‘Ontdek je echte ik’: ‘Jezelf worden is alleen mogelijk wanneer je zowel jezelf als God echt leert kennen. Je hart is de plaats waar God wil wonen. God ontmoeten in ons diepe zijn transformeert ons van binnenuit’. Het enneagram is een handvat om je daarin verder te helpen ontdekken wat jouw primaire neigingen zijn en hoe je daaruit vrij mag worden.

Type 5

De onderzoeker, waarnemer of objectieveling van het enneagram, type 5 heeft als aanname over het leven: ‘De wereld dringt zich aan mij op. Ik heb tijd en privacy nodig om na te denken en me op te laden.’

Dat maakt dit type hebzuchtig. Absoluut niet in materie maar in kennis en ruimte voor zichzelf. Zijn verdediging tegen de overweldigende wereld is isolatie en type 5 heeft de neiging de wereld te fragmenteren. Elk mens heeft een behoefte om autonoom te zijn maar voor de 5 is dit helemaal van essentieel belang.


Ze observeren de wereld het liefst ook.
Omdat ze zo hechten aan hun eigen ruimte vermijden ze het liefst elke vorm van afhankelijkheid. Ze fixeren zich liever op alles willen weten, kennis vergaren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat heeft alles te maken met het diepe heimwee naar wijs en verstandig zijn. Een verlangen om capabel te zijn, competent en nuttig.

Vijven worden niet geregeerd door hun gevoelens. Zij delen hun sociale leven het liefst in aparte compartimenten op: kerk, werk, thuis, vrienden. Dat is om zo de controle te houden over de energie die ze kwijt zijn aan elk van die delen in hun leven.

Het talent

Het talent van de vijven zit in hun scherpzinnigheid. Vaak hebben ze ook een apart gevoel voor humor.
Ze zijn leergierig en beschouwend. Ze kunnen zich goed concentreren, verdiepen en logisch redeneren. Omdat hij zo beschouwend is én een goed luisteraar komt dit type vaak ook met innovatieve oplossingen en visies.

Als kind

Veel van deze kinderen ervaren hun ouders als opdringerig of overweldigend. Of ze geven juist aan dat hun jeugd niet veel liefdevolle aandacht kende.
Vijf kinderen zijn vaak fantasierijk en nieuwsgierig. Ze zijn graag alleen of trekken zich terug in hun hoofd om zo de wereld op afstand te houden.

Beweging bij stress en veiligheid

Bij stress bewegen de vijven zich naar de ongezonde kant van type 7. (Ja, ja … nog even geduld, die komt nog) Daar gaan ze hamsteren en zich aan dingen vastklampen. Ze concentreren zich bijna helemaal op hun eigen behoefte aan veiligheid en onafhankelijkheid. Ze kunnen grof, neerbuigend en afstandelijk worden. Terwijl er weinig meer uit hun handen komt.

Wanneer vijven zich veilig voelen gaan ze naar de positieve kant van de 8. (Nóg langer geduld om meer over dit type te lezen) Vaak is dit voor de omgeving heel opvallend want ze worden dan spontaan, openhartig en zijn fysiek veel meer aanwezig.

Voordeel van type 5 is dat ze niet zo hechten aan hun ego.
Ze zijn van nature bezinnend. De uitdaging zit meer in het contact maken met hun lichaam en hun emoties. Ter plekke en niet pas een week later.

Maar hoe doe je dat? Hier een paar tips. Zoals elke keer via de drie hoofdlijnen van zelfcompassie: wees vriendelijk voor jezelf, accepteer dat het lijden een onderdeel is van dit leven en laat emoties zijn wat te zijn.

Tips

  1. Kom uit je comfortzone en deel wie je bent en wat je hebt met anderen.
  2. Wanneer er iets gebeurt bij de ander wat gaat over lijden (en de daarbij horende emoties) probeer dan op dát moment met hen mee te voelen in plaats van gevoelens op te sparen en later te verwerken.
  3. Ga sporten of doe in ieder geval íets wat je in contact brengt met je lichaam. Het overwinnen van het verbroken contact tussen jouw lichaam en je hoofd zal je leven veranderen.

Natuurlijk wil je meer weten!

Wanneer je meer wil weten over het enneagram zijn er talloze boeken op de markt. Ik heb me voor deze blog serie door een heel aantal daarvan laten inspireren maar met name door ‘De weg terug naar jezelf’ van Ian Morgan Cron en Suzanne Stabile.

Wanneer jij je herkent in de 5 is het misschien juist van belang om uit je comfortzone te stappen en een coach op te zoeken die jou verder kan helpen ontdekken en uitgroeien.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *