Enneagram en zelfcompassie type 7

Ik houd van een opgeruimd en schoon huis omdat ik van daaruit van alles kan ondernemen. Bovendien zie ik tijdens het opruimen altijd weer mogelijkheden om mijn kamer anders in te richten of kleine aanpassingen te doen die het net weer even anders maken.”

Het enneagram een feest van herkenning?

In deze blog serie geef ik elke keer een korte beschrijving van elk type. Het is echt een zoektocht om te ontdekken waar jouw motivatie voor je gedrag vandaan komt. De één kan daar gemakkelijker bij dan de ander. Voor de één is het een feest van herkenning en vallen allerlei puzzelstukjes op hun plek. Voor de ander is het een geworstel om de werkelijke grondreden te ontdekken van je gedrag. Ik zie dat beide in mijn praktijk voorbij komen. Zelf ben ik jaren op zoek geweest. Ik herkende me in bijna alle types wel. En dat is ook niet zo gek want alle types zitten ook in je. Zo kunnen zowel type 1 als type 2 gericht zijn op het helpen van anderen en lopen ze zichzelf al snel voorbij. Alleen type 1 zal dat doen omdat dit juist is om te doen en type 2 omdat het een fijn gevoel geeft. En zo zijn er talloze voorbeelden. Dat is ook de reden waarom ik elke keer begin met het voorbeeld van het huis. Deze keer beschrijf ik type 7.

Type 7

De levensgenieter/ enthousiasteling of optimist wordt hij genoemd.
“Het leven biedt talrijke kansen en keuzemogelijkheden.”
Is de aanname van type 7. Omdat hij zo gericht is op idealisme en plezier is zijn basiszonde dan ook gulzigheid of onmatigheid (meer is altijd beter) Ze leven voor het volgende avontuur.
Ik ben oké wanneer ik optimistisch, vrolijk en aardig ben ’ zegt type 7. Hij verdedigt zichzelf dan ook door middel van rationalisatie.

Je zult nu onder de bedenkers van complottheorieën of volgers daarvan ook veel type 7 tegen komen omdat zij houden van eenvoudige oplossingen van de problemen, zolang die maar snel verdwijnen. Zij fixeren zich op idealisme en plezier en vermijden pijn en beperking het liefst zoveel en zo snel mogelijk.

Type 7 heeft een heimwee naar vervulling en gelukkig zijn, naar compleet bevredigd zijn. Het beeld komt bij me boven van een totaal gelaafde baby die vol overgave ligt te glimlachen naar zijn moeder. De angst van de zeven is dan ook dat er niet genoeg is. (Ik ben benieuwd hoeveel type Zevens nu hun voorraad kast nóg vol heeft liggen met wc papier)

Het talent van type 7

Deze mensen zijn vaak creatief en vindingrijk. Ze zijn vooral heel optimistisch, en enthousiast. Het zijn onderhoudende, spontane mensen vaak vol heerlijke verhalen. Ze zijn charmant en levenslustig. Die wil je graag op je feestje erbij hebben.

Als kind

Wanneer je een 7 vraagt naar zijn jeugd zit die vol met heerlijke vakanties, spannende avonturen met vrienden en heel veel lol. Je moet echt het vertrouwen van de 7 hebben om te horen dat hij zich vaak ook verlaten heeft gevoeld. Dat er verlies en verdriet was wat ze alleen hebben moeten verwerken. De zeven creëert een plek in zijn hoofd om in weg te duiken, een plek vol fantasie en avontuur. Het zijn vaak nieuwsgierige kinderen die regels en banden ondraaglijk vinden.

Beweging bij stress en veiligheid

Bij stress worden Zevens pessimistisch, oordelend en zwart-wit. Ze zakken af naar het ongezonde deel van type 1. Ze haken af, worden rusteloos, oppervlakkig en omzeilen liefst de ernstige zaken.

Wanneer zij zich veilig voelen, bewegen ze zich naar de gezonde Vijf en gaan ze minder consumeren. Worden ze serieuzer en minder oppervlakkig. Zij zijn in staat hun angsten onder ogen te zien. Kunnen tevreden zijn met wat er in het heden is.

In een wereld van spanning en ineenstorting is het noodzakelijk dat er mensen zijn die hun innerlijke leven proberen te integreren, niet door angst te vermijden en weg te rennen voor hun problemen, maar door ze onder ogen te zien in de naakte realiteit en in hun alledaagsheid’– Thomas Merton

Maar hoe kom je tot de integratie waar Merton het over heeft als type 7?

Tips

  1. Denk eens na over jouw leven. Zijn er mensen die jij hebt gekwetst en waarmee je het goed zou moeten maken? Maak het zo nodig goed met die ander, vraag hen om vergeving. Zijn er mensen die jou hebben gekwetst? Is het mogelijk dit met de ander te bespreken? Als dat kan, doe het.
  2. Wanneer je geconfronteerd wordt met het lijden van een ander probeer dan aanwezig te zijn. Loop niet weg en probeer hen ook niet gekunsteld op te vrolijken.
  3. Geef jezelf een schouderklopje wanneer je jezelf toestaat om negatieve gevoelens te voelen zoals angst, frustratie, afgunst, walging of teleurstelling zonder daarvoor weg te lopen. Je bent aan het groeien!

Wil je hier meer over ontdekken?

Ga samen met een therapeut of coach aan de slag om nog meer over het enneagram te ontdekken of duik in de talloze boeken. Ik heb me voor deze blog serie door een heel aantal boeken laten inspireren maar met name door ‘De weg terug naar jezelf’ van Ian Morgan Cron en Suzanne Stabile.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.