Enneagram en zelfcompassie type 8

“Ik houd graag mijn huis schoon en opgeruimd omdat ik een sterke thuisbasis wil hebben waar ik de controle over heb. Ik heb de leiding over mijn huishouden dus het gebeurt ook op míjn manier”.

Het schone huis bekeken vanuit type 8 in zijn gemiddelde bereik. Ook dat is een belangrijk gegeven binnen de enneagram typering; de barometer.
Elk mens zit soms lekker in zijn vel en soms niet. Dat kan komen door hormonen of omstandigheden van buitenaf. Maar de kans is nog groter dat dit komt omdat de overlevingsmechanismen van het type uitgeput raken. In ieder geval heeft elk type een gezond bereik, een gemiddelde en een ongezond bereik. Dat zie je in beweging op het veld van het enneagram. Bij stress beweegt de Acht zich naar het ongezonde gebied van type Vijf en in het gezonde bereik richting het gezonde bereik van type Twee. We duiken nu eerst kort in type 8.

Type 8

De leider of uitdager van het enneagram voelt zich oké: ‘wanneer ik rechtvaardig, sterk en superieur ben’.
Deze mensen hebben een verlangen naar bescherming, onafhankelijkheid en controle. Net als type 2 verdedigen zij zich door hun eigen behoeften te ontkennen, maar zij vermijden kwetsbaarheid terwijl de twee verlangens vermeed.

Kracht en rechtvaardigheid zijn hun fixatie; het zijn geweldige pleitbezorgers voor wie niet voor zichzelf kan opkomen. Tegelijk kunnen ze als een stoomwals over de ander heen walsen. Voor hen ligt verbinding in de uitdaging, ze willen graag dat je ze direct terug uitdaagt. Wanneer ze héél stellig een uitspraak doen ergens over, weerleg die dan gerust. Ze kunnen dat goed hebben, sterker nog, het zal jullie relatie ten goede komen. Achten willen de onverbloemde waarheid weten.

 Het zijn de meest energieke mensen in het enneagram spectrum. Hun hoofdzonde is lust, niet sexueel, maar in intensiteit. Vaak hebben ze zoveel energie om zich heen hangen dat het voelbaar is wanneer zij binnen komen.
Ze hebben een ‘alles of niets’ houding. Achten hebben dan ook graag de touwtjes in handen.

Wanneer ze hun rechtvaardigheidsgevoel met die kracht inzetten kunnen ze de geschiedenis veranderen, denk aan Martin Luther King. ‘De wereld is onrechtvaardig. De machtigen hebben het voor het zeggen’ is hun aanname.

Het talent

Deze mensen hebben zelfvertrouwen, en overtuigingskracht. Ze hebben de energie, en het rechtvaardigheidsgevoel om de strijd tegen onrecht aan te gaan. Ze zijn moedig. Hun autoritaire houding en assertiviteit is soms moeilijk te hanteren maar kan ook hun kracht zijn.

En ja … type 8 is óók kind geweest

Vaak vertellen Achten dat ze in hun kindertijd hun kind zijn al jong hebben moeten opgeven om de verantwoordelijkheid voor zichzelf en anderen te dragen.

Soms werden ze gepest op school en kwamen ze erachter dat ze alleen op zichzelf konden vertrouwen. De Acht pikte in ieder geval de boodschap op dat de wereld geen veilige plek is waar alleen de sterken overleven. En dus trek je een pantser aan en laat je niet je zwakke kant zien. Deze kinderen denken dat er twee types zijn: zij die de baas blijven en zij die zich overgeven. Je snapt al voor welke positie zij kiezen.

Zij hoeven niet persé te leiden, zolang de ander maar geen macht over hén heeft.

Beweging bij stress en veiligheid

Ik gaf net al aan dat een Acht bij stress naar de ongezonde Vijf beweegt. Ze trekken zich terug en hebben nog minder contact met hun emoties. Ze zorgen dan slecht voor zichzelf. In dat bereik worden ze achterdochtig en terughoudend. Ze worden nóg halsstarriger.

Maar wanneer ze zich veilig voelen, bewegen ze richting de gezonde kant van type Twee en worden ze zorgzamer en kunnen hun tedere en zachte kant ook tonen. In dat bereik kunnen ze ook weer toelaten dat God de Koning is van het heelal en dat de wraak aan Hem toekomt.

Wanneer achten spiritueel gezond zijn, zijn ze onverschrokken, grootmoedig, inspirerend en energiek, loyaal en toegewijd aan zwakkeren.

Wanneer ze op de automatische piloot varen en in slaap vallen worden ze schaamteloos, onmatig, arrogant, stijfkoppig en soms zelfs wreed.

Om daar uit te komen moet je open en kwetsbaar worden. Weg met het masker!

Pas wanneer je de moed hebt om kwetsbaar te zijn en je te verdiepen in je duistere kant, zul je de oneindige kracht van je lichte kant ontdekken’- Brené Brown

Tips

  1. Om iets van jouw natuurlijke, kinderlijke onschuld terug te krijgen, moet je aandacht besteden aan je innerlijke kind. Je vindt dat onzin, het is ongemakkelijk … maar het helpt wel.
  2. Denk niet zwart, denk niet wit, maar denk in de kleur van je hart’- Frank Boeien. Bedenk dat ook wanneer je geconfronteerd wordt met het lijden.
  3. Wanneer je spanning opbouwt en boos wordt, vraag jezelf dan even af of je soms een kwetsbaar gevoel probeert te verbergen of te ontkennen. Welk gevoel is dat dan? Hoe gebruik jij agressie om dit te verstoppen of je ertegen te verdedigen?

Wil je hier meer over weten?

Er zijn veel boeken op de markt die je hierin verder kunnen helpen ontdekken. Daar kom je echt ver mee, maar soms is het goed jezelf iemand die met je meedenkt en kijkt te gúnnen. Welkom.

Voor deze blog serie heb ik me met name door ‘De weg terug naar jezelf’ van Ian Morgan Cron en Suzanne Stabile laten inspireren.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *