Er is hoop!

Sommige van de meest hoopvolle en vreugdevolle momenten in mijn leven waren tegelijkertijd momenten van intense geestelijke en lichamelijke pijn. Juist toen ik mij afgewezen en vreselijk in de steek gelaten voelde, werd ik als het ware gedwongen tot God te roepen: ‘U bent mijn enige hoop, U bent de bron van mijn vreugde’.
Henri Nouwen

In de tijd dat mijn lieve vriendin vaak depressies had die zwaar op haar leven drukte hadden we de afspraak dat ze mij het woord ‘help’ zou appen wanneer ze voelde dat ze wegzakte. Vaak was dit al niet meer mogelijk.
Soort schietgebedje vanuit wanhoop. HELP

Nood leert bidden

Vaak werkt het in ons leven zo: nood leert bidden.
Op de bodem van ons bestaan kijken we wanhopig om ons heen waar de uitgang zit en juist daar roepen we uit naar God.

Psalm 18 spreekt aan alle kanten over die hoop: ‘Hij trok me op’. De hele psalm is een belijdenis dat God er is in de zwaarste storm en in de heftigste aanval.

Heel vaak werkt God daarin door de mensen om ons heen. Zoals ik op mijn beurt huilend bij mijn vriendin aan kom om mijn wanhoop te delen en zij luistert, meeleeft en mij weer bemoedigd.

Hoop

Hoop is de meest gedurfde verbeeldingsdaad’. zegt Edith Eger.

Het is verleidelijk hoop te verwarren met idealisme. Idealisme is verwachten dat het leven eerlijk, goed of gemakkelijk zal zijn.
Hoop stelt ons in staat in het heden te leven in plaats van het verleden en het opent de deuren van onze mentale gevangenissen.
Hoop maakt nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Kiezen voor hoop is kiezen voor leven en voor de toekomst. Met hoop kun je alles wat er op je pad komt zien als een kans je innerlijke kracht te versterken.

Brenger van hoop

Hoop vanuit bijbels perspectief is weten dat je nooit uit Gods hand valt. Wat er ook gebeurt. De bijbel staat vol met verhalen over wanhoop.

Eva moet hebben gewanhoopt toen ze haar zonen Kaïn en Abel beide verloor.
Of wat dacht je van de wanhoop van Hagar die alleen met haar zoon in de woestijn dwaalde. Of Tamar die haar mannen verloor en zich aanbood aan haar schoonvader als hoer. David die zijn zoontje verloor doordat hij schuld op zijn eigen schouders had geladen. Daniel die in een put vol leeuwen werd gegooid.
Wanhoop. Wanhoop over onze verliezen. Verloren geliefden, verloren dromen, verloren grenzen, verloren veiligheid….
De bijbel is er elke keer duidelijk over dat God die wanhoop niet organiseert of veroorzaakt maar Hij is wel de brenger van hoop in die wanhoop.

Wanhoop wordt hoop

Hij wil de wanhoop in je leven gebruiken. Dan worden verwonde mensen, verwonde genezers zei Henri Nouwen eerder al in de blog over gezegend zijn.
Hij heeft Zijn Heilige Geest naar de aarde gestuurd als trooster. Als transformerende kracht van binnenuit waardoor jouw hart van steen een hart van vlees zal worden.

Vol van Zijn liefde.

“Wanhoop niet, denkend dat je jezelf niet kunt veranderen na zoveel jaren. Ga gewoon de aanwezigheid van Jezus binnen zoals je bent en vraag hem om je een moedig hart te geven waar hij bij je kan zijn. Je kunt jezelf niet anders maken. Jezus kwam om je een nieuw hart, een nieuwe geest, een nieuw verstand en een nieuw lichaam te geven. Laat hem je transformeren door zijn liefde  en je zo in staat stellen zijn genegenheid in je hele wezen te ontvangen”.
Henri Nouwen

En jij?

Om zo vanuit gevonden hoop deze hoop uit te delen.
Waarin heb jij hoop ontvangen?
Waarin kun jij hoop uitdelen?

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *