Het enneagram en zelfcompassie voor type 1

“Ik houd mijn huis op orde omdat dit zo hoort. Ik houd van perfectie op bepaalde gebieden en in mijn geval is dat mijn huis….onder andere. Ik ben oké als ik het perfect doe.”

Ik blijf het voorbeeld bij elke type beschrijving herhalen omdat het enneagram gaat over jouw beweegredenen. Niet je gedrag zelf zegt iets over wie je bent, maar waarom je tot dit gedrag komt. Vandaar ook dat ik elke keer weer begin met hetzelfde voorbeeld qua gedrag, maar met een andere grond/beweegreden eronder.
Dat is ook de reden waarom je nooit, maar dan ook echt nooit, zelf iemand anders kan en mag typeren. Alleen jij zelf kent de diepste beweegredenen van jouw gedrag, en alleen jij kan daarnaar op zoek gaan (eventueel met hulp van een ander).

Negen types

Het enneagram bestaat uit 9 persoonlijkheidsstijlen en tot één ervan voel je je van nature aangetrokken. Nou is het zo dat ons leven voortdurend in beweging is, en wij daarin ook mee veranderen. We passen ons aan, we leren, worden als het goed is wijzer. Het is helpend om te bedenken hoe je als ongeveer21 jarige reageerde en wat je motivaties toen waren om te ontdekken welk type je van nature bent. Laat ik beginnen met type één in het enneagram.

Type 1

Type één wordt de perfectionist genoemd vanwege zijn drang naar perfectie en vermijding van fouten.
Er zit een intens verlangen in dit type om goed te zijn en integer.
De angst corrupt, gebrekkig of slecht te zijn is diep van binnen aanwezig. Evenals de overtuiging dat je beter niet alles kunt laten zien.
Geïrriteerd komt nog niet eens in de buurt van de woede die enen kunnen voelen in hun kruistocht om de wereld goed te maken.
Ze stoppen hun woede weg vlak onder de oppervlakte, waar het ligt te smeulen.
Enen hebben hoge verwachtingen van anderen en van zichzelf.
Er zijn genoeg enen die het absoluut niet kan schelen of hun huis een chaos is maar die zich juist volledig richten op het aan het licht brengen van corrupte politici of milieuvervuiling.
Typische aanname van de één is “De wereld is niet perfect. Ik zet me in voor verbetering”

Het talent van de 1

De kracht van de enen is dat ze vaak efficiënt, betrouwbaar, ethisch en nauwgezet zijn.

De 1 als kind

Als kind waren het vaak modelkinderen.
Ze hebben al jong een innerlijke criticus die hen streng maakt voor zichzelf. Ze hebben het echt nodig dat hen wordt verteld dat fouten maken mag en dat je nog steeds geliefd bent wanneer je een glas stuk laat vallen of iets anders ‘fout’ hebt gedaan. Het leven is niet zwart-wit, goed of fout. Je mag leren dat er nuances zijn.

‘Je bent onvolmaakt en je hebt het in je om te worstelen, maar je bent het waard om liefde te ontvangen en ergens bij te horen’ Brené Brown

Beweging bij stress en veiligheid

Bij stress begint de innerlijke criticus overuren te draaien en kunnen ze verantwoordelijkheden nauwelijks nog loslaten. Ze worden neerslachtig en verliezen hun zelfvertrouwen. Ze bewegen naar de negatieve kant van type 4 . (Meer over dit type in de blog over type 4)
Wanneer ze zich veilig voelen, bewegen ze zich naar de gezonde kant van type 7 (Meer daarover in de blog over type 7) en  zijn ze spontaan, grappig en staan ze open voor nieuwe avonturen.

There is a crack in everything

That’s how the light gets in’– Leonard Cohen

‘Hoe vind je een weg uit de sluimerende woede? Hoe kom je tot de moed voor imperfectie?

Tips:

  1. Je hebt een sterke innerlijke criticus. Wanneer die (over)actief wordt hoor hem dan vriendelijk aan, en bedank hem voor zijn inzet om jou te behoeden voor fouten en vertel deze stem dat je nu kiest voor een nieuw pad. Een pad van imperfectie, kwetsbaarheid en vrijheid.
  2. Er is veel lijden en onrecht in deze wereld. De passie die jij hebt om de wereld te verbeteren is een mooie missie maar vraag je wel elke keer af wanneer je in actie wil komen of dit nu echt is wat je moet doen. Of is de passie die je voelt in feite misplaatste woede om iets anders?
  3. Vergeef jezelf voor de fouten die je maakt. En vergeef de ander voor de fouten die hij/zij maakt.

Meer weten?

Wanneer je meer wil weten over het enneagram zijn er talloze boeken op de markt. Ik heb me voor deze blog-serie door een heel aantal boeken laten inspireren maar met name door ‘De weg terug naar jezelf’ van Ian Morgan Cron en Suzanne Stabile.

Ook kan het heel fijn zijn om samen op zoek te gaan naar je diepste drijfveren en blokkades. Zoek dan een therapeut/coach in de buurt die geschoold is in het enneagram. Laat die jou nooit vertellen wie je bent, maar ga samen op zoek.


Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *