Het tuintje van jouw hart

Het tuintje van je hart

Je leven is te vergelijken met een tuin.

Een tuin met ongekende mogelijkheden, met onontdekte hoekjes en groter dan je tot nog toe hebt ontdekt. Je tuin is groot, kleurrijk en het ontdekken waard!

Er staat van alles in jouw tuin. Van bomen tot heggetjes, van keien tot prachtige perkjes.

Overwoekerd en keurig geschoffeld.

Er staat óók van alles in. Sommige dingen zijn er vroeger in geplant, misschien wel een treurwilgje die inmiddels uitgegroeid is tot een enorme treurwilg in jouw levenstuin.

Ondertussen heb je er inmiddels zelf van alles bij geplant of laten planten… ongewild wellicht…..

Bij de een is het een keurige geordende tuin met vakjes en perkjes, bij de ander staat het door elkaar met allerlei soorten en kleuren.

Maar wat voor elke  tuin geldt is dat het belangrijk is hem te onderhouden; water te geven, (liefst levend water) en te schoffelen, snoeien, spitten, extra bemesten.

Dit onderhoud verschilt ook nog per seizoen en per weersomstandigheden.

Ook de afrastering die je eromheen hebt gezet is veelzeggend: Misschien staat er niets om jouw tuin omdat je zo van verbinding houdt met anderen of omdat je nooit geleerd is je eigen grenzen te bewaken. Of je hebt er juist een hoge dichte schutting of dikke muur omheen gezet omdat jij je eigen plekje wil bewaren en beschermen.

De afscheiding van je tuin is een spannende balans tussen je eigen automie en de verbinding met de ander. Het is belangrijk dat er een stevig hek om je tuin staat, een duidelijke grens. Maar wel met een toegangspoort ; zodat je  mensen kunt  toelaten om je mee te verbinden en samen ook van je tuin te genieten.

Gezonde grenzen

Vaak vinden we dit nog best een ingewikkelde opgave. Mensen gaan over onze grens en daar iets van zeggen brengt het risico met zich mee om die ander te verliezen.

Grenzen aangeven kan verlies opleveren, dat is spannend!

Hoe kan je dat op een gezonde manier doen?

We gaan uit egoïsme, onoplettendheid, hebzucht, trots over grenzen van anderen heen.

Hoeveel  schuld en schaamte ontstaat op het overtreden van grenzen, de jouwe, die van de ander! Zeker in het geval van sexueel misbruik is het schuldgevoel van het slachtoffer vaak enorm hoog. Ten onrechte. Jouw grenzen zijn gebroken!

Grenzen zijn een bijbels principe

Grenzen stellen is een Bijbels principe waar God in Genesis al mee begint.

In het paradijs kregen we van God dierenvellen. Er moest een dier gedood worden om ons te bekleden. Het eerste offer viel. Die bekleding hebben we nodig, niet iedereen hoeft alles van ons te zien, het is niet veilig en dus ook niet gezond. God gaf ons zelf hier al een eerste grens.

Daarvoor gaf Hij al aan wat de grenzen waren trouwens in het paradijs en Hij gaf ook aan wat de consequenties waren wanneer ze die overtraden.

God gaf grenzen aan het voedsel van wat gezond en ongezond was, grenzen in recht en grenzen in landverdeling. Puur om op een gezonde manier met elkaar te kunnen samen leven.

Het tuintje van jouw hart

In het verhaal van jouw leven als een tuin spreekt ik ook over de omheining. Welke hekken heb jij geplaatst? Welke hekken zijn plat gewalst en welke muren heb jij ervoor in de plaats gebouwd. Is je tuin een plek van leven en licht of is het een bunker waar nauwelijks iets kan groeien? Waar is het nodig dat je goede stevige hekken neerzet of repareert? En waar zit je toegangspoort en wie mogen er wanneer naar binnen? Wie mag iets van jouw hart zien?

Volgens van Dale betekent grens: de denkbeeldige scheidende lijn….

In het boek ‘Grenzen’ van de klinisch psychologen Henry Cloud en John Townsend  spreken zij hierover. Zij zeggen: “grenzen maken duidelijk waar ik eindig en de ander begint, ze helpen je om jezelf af te bakenen.”

Om te weten waar jij eindigt en de ander begint. Dit ben ik, dit ben jij. Tot hier reiken mijn verantwoordelijkheid en zorg.

Grenzen stellen gaat over bijvoorbeeld lichamelijke grenzen.

Bijv: als jij aan het sporten bent (onder het motto goed voor je lichaam zorgen) weet je dan wat je grens is? Daag jij jezelf uit voor een volgende stap of ga je volledig over je grens en put jij je lichaam uit?

Maar ook de grenzen die jij hebt hoe dichtbij mensen mogen komen. Wanneer je op een feestje met iemand staat te praten wat vind jij dan een prettige afstand tot je gesprekspartner? Ook dat heeft alles te maken met grenzen.

Welke grenzen hanteer jij voor je voeding? Wat vertel je wel of niet aan anderen en wie wel en wie niet?

Grenzen gaat ook over mentale grenzen: “je mag denken wat je denkt en voelen wat je voelt.” Die uitspraak deed hoofddocent Gineke Klinkhamer op de eerste dag van de opleiding bij bureau de Roos. Daar heb ik lang over na moeten denken. Is dat echt waar?

Dat is niet wat ik in mijn leven heb meegekregen als waarheid. Maar als je mag denken wat je denkt, en voelen wat je voelt….welke consequenties heeft dat?

Ze zei er trouwens wel bij dat je niet altijd mag doen wat je wil doen: daar zijn wel duidelijk grenzen aan, zeker ook juridisch.

  • Leer je grenzen allereerst kennen. Luister naar wat je lichaam je vertelt, soms voel je ergens spanning ontstaan wanneer iemand over je grens gaat. Gevoelens van boosheid, verdriet of irritatie kunnen ook een signaal zijn dat de ander over jouw grens gaat.
  • Vervolgens moet je die grenzen leren aangeven. Geef jezelf daarvoor de tijd. Vertel ze altijd vanuit jezelf, dus: “ik vind het vervelend dat…Ik zou liever willen dat…”

De verrassing van gezonde grenzen

Het gevolg van duidelijke gezonde grenzen zijn verassend:

  • Je zorgt beter voor jezelf, dat is duidelijk. Heb je weleens een elastiekje 1X te vaak ergens omheen willen doen? Dan knapt hij. Geen grenzen hanteren heeft hetzelfde effect. Je rekt jezelf te ver uit….tot je knapt. Dat is erg ongezond.
  • Omdat je zo goed voor jezelf zorgt en dat ‘elastiekje’ niet te ver uitrekt reageer je ook rustiger. Minder geïrriteerd of boos.
  • Je wordt betrouwbaarder. Wanneer mensen weten hoever ze bij jou kunnen gaan weten ze ook wat ze aan jou hebben. De onuitgesproken boodschap van irritatie, boosheid, verdriet of een gespannen lichaam roept verwarring op.
  • Je wordt dus ook een beter vriendin, partner, vader/ moeder. Vanuit jouw rustige plek waarin je duidelijk bent over je grenzen kun jij je ook beter verbinden met de ander en luisteren naar hem of haar.
  • Je krijgt ruimte om te doen wat echt bij jou past. Omdat je grenzen gaat stellen aan alles wat je deed, wat eigenlijk niet bij jou hoorde, krijg je ruimte te onderzoeken wat wel bij jou past.

Pak eens een wit A-4 tje en maak eens een lucht tekening (van boven) van jouw tuin, jouw leven.

Wat staat er in jouw tuin, hoe het gesteld met jouw grenzen. Mogen mensen ongevraagd jouw tuin binnen wandelen of heb je er een ondoordringbare bunker van gemaakt?

En hoe zou jij je tuin willen zien? Waar liggen je grenzen?

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *