Zelfcompassie en het Enneagram

Oké, vertel me hoe ik dat perfect kan invoeren in mijn leven?” zegt type 1.

Zelfcompassie, kan ik daar een ander mee helpen?” vraagt type 2 zich af.

Welk doel heb je met dit verhaal?” zegt type 3.

Nee, ik pas niet in een hokje, ook niet wanneer het over zelfcompassie gaat”, zegt type 4

Welk wetenschappelijk bewijs heeft het leven vanuit zelfcompassiel?” vraagt type 5.

Ik ben toch bang dat dit te zelfgericht gaat worden” zegt type 6.

Vertel, vertel, ik wil iets nieuws ervaren!” zegt type 7.

Prima allemaal, maar wat heb ik eraan in mijn leiderschap?” type 8

Zelfcompassie… tja hoe kan ik dat inzetten voor de wereldvrede?” vraagt type 9 zich af.

Hoe het enneagram werkt

Het woord enneagram stamt af van het Griekse ennae; dat negen betekent en grammos; wat geschreven of getekend betekent.

We zijn allemaal uniek … toch? Of niet?… Uit het gedrag van mensen zijn een aantal basistypes te herleiden. Zo werken persoonlijkheidsmodellen. Het Enneagram is zo’n persoonlijkheidsmodel. Persoonlijkheid is niet iets wat je bereikt, het is een geschenk van God.

De 9 Basistypes van het Enneagram

Het Enneagram beschrijft negen types, met hun eigen patronen in hun gedrag.

Ze onderscheiden zich door patronen in hun denken, voelen en doen. Vaak zijn deze omschrijvingen een karikatuur en passen deze nooit helemaal, Je zult waarschijnlijk in elk type wel iets herkennen. Tegelijk moet je bedenken dat er dan wel 9 basistypen zijn, maar deze hebben allemaal een grote verscheidenheid aan ‘kleur’. Net zoals de kleur rood talloze verschijningsvormen heeft.

‘Jezelf kennen betekent vooral dat je weet waarin je tekort schiet. Je meet jezelf af tegen de Waarheid en niet andersom. Het eerste resultaat van zelfkennis is nederigheid’ – Flannery O’Connor

Het Enneagram is een mogelijkheid om je zwakke en sterke punten en je drijfveren te leren kennen. De basis is grondig en eigenlijk erg onaantrekkelijke: het richt zich op de kernzonden van de mens. (Ken je die magnum reclame nog?)

“Zonden zijn fixaties die voorkómen dat de energie van het leven, Gods liefde, vrij kan stromen.
Het zijn zelf opgeworpen blokkades die ons afsnijden van God en derhalve van ons eigen authentieke potentieel”- Richard Rohr

Het is confronterend en tegelijk soms ook een feest van herkenning en erkenning. Je bent niet de enige. Alleen type 4 vind dit moeilijk te verteren; ze zijn toch absoluut uniek???

Het mooie van het enneagram is om jezelf écht te leren kennen.
Het gaat helemaal niet over je gedrag, maar over jou beweegredenen daaronder. Wat ben jij van nature geneigd te ontwijken, waar loop je voor weg? Welk verlangen leeft er in je hart? Waar fixeer jij je op? Wat weerhoud jou ervan om ten volle te Leven?

Hét grote verschil van het enneagram met andere persoonlijkheidsmodellen is dat je niet in een hokje gestopt wordt ‘zo ben jij’, maar juist uitgenodigd wordt om te transformeren. Om vrij te komen van je primaire neigingen.

En echt kennen is transformerend, is veranderend. Dit gaat altijd in relatie: relatie met jezelf, met je omgeving, met God.

Die  negen types in het Enneagram kennen allemaal hun vaste routines. Een bemiddelaar zal altijd eerst afstand nemen van een conflict. Een romanticus zal nooit klakkeloos een regel volgen.

Wat heeft het enneagram te maken met zelfcompassie?

Nou wanneer jij jouw primaire enneagram type kent, zul je ook ontdekken welk basis verlangen er aan dat type ten grondslag ligt. Wat jij geneigd bent te vermijden en waar jij je op fixeert. Dat rooft je van volledig Leven.

Dat basis verlangen is goed om te kennen omdat je daar vol zelfcompassie voor kunt zorgen.

En wanneer jij daarvoor leert zorgen vanuit de liefde van God en Zijn verlossing zal je ook sneller in staat zijn om niet in je valkuil; je basiszonde, te trappen.

Om zo ook weer beter in staat te zijn om de ander lief te hebben.

Dus herken jezelf door jezelf, je gedachtes en je gedrag te observeren. Zo kom je erachter wat er bij jou speelt en hoe het speelt. Misschien loop je steeds tegen dezelfde dingen aan. Heeft dat iets te maken met je type?

Jezus en het enneagram

Het mooie is dat Jezus alle positieve kenmerken van alle 9 types had. Alleen Hij was mens uit één stuk, volmaakt.

Hij was volmaakt en rechtvaardig (1), hij diende de ander zonder daarvoor bevestiging nodig te hebben(2), hij werd niet verleid door bedrog (3), hij was uniek en creatief(4), hij zocht kennis bij zijn Vader en trok zich terug om met zijn Vader te praten (5) hij werd niet verleid door lafheid en angst ondanks dat hij bloed zweette in Getsemané (6) hij kon zonder gulzigheid genieten van een feestje, hij doet daar zelfs zijn eerste wonder (7) hij is de koning van de wereld zonder verleid te worden door arrogantie en machtswellust (8) en hij is de koning van de vrede (9).

Wij zijn bedoeld om te leven als mens uit één stuk. Psalm 86 vs 11 spreekt daarover (in de Engelse vertalingen spreken ze nog sterker over die eenheid).

Jezus was een mens uit één stuk en heeft ons verlost aan het kruis. Hij is de weg, de waarheid en het Leven om zo te groeien naar eenheid.

Visje heeft daar een mooie uitspraak over: “God houdt van je zoals je bent, maar Hij houdt teveel van je om je zo te laten”.

Dat is waar het enneagram je in uitdaagt en een instrument om tot meer zelfkennis te komen. Die zelfkennis mag je met zelfcompassie omarmen.

Ik ga elke type bij langs om ze uitgebreider uit te leggen en tips te geven om daar met zelfcompassie in te groeien.

Tegelijk is ben je ook van harte welkom om samen te onderzoeken wie jij bent!

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *