Ik….perfectionistisch?!

You were born to be real, not to be perfect

Een prachtige quote.
Perfectionisme…hebben we daar allemaal last van?
Hoe ga je daar gezond mee om? Op die vraag probeer ik in deze blog antwoord te geven.

Hij zwijgt uit liefde….

Je Heer God woont bij je. Hij is de held die jou bevrijdt. Hij zal van vreugde over je zingen. Uit liefde zal Hij zwijgen over alles wat je verkeerd hebt gedaan. Hij zal over je juichen van blijdschap”
Zefanja 3:17

Deze tekst raakte mij diep. Op een kwetsbaar moment.

Uit liefde zal Hij zwijgen….Hij zal over je juichen in blijdschap…..

Hoe vaak zwijg ík uit liefde en juich ik van blijdschap over mijn kinderen?

Die laatste vraag was de aanleiding om thuis samen met Pieter (mijn lieve man) dit ook met de kinderen te bespreken en hen vergeving te vragen voor al die keren dat we uit liefde hadden moéten zwijgen.
Maar we wilden dit ook graag inzichtelijk maken.
Op een avond heb ik de tafel gedekt met oude borden.(dat dan weer wel)
Aan het begin van de maaltijd liet Pieter zogenaamd per ongeluk zijn bord vallen. (Dit zou hij nou nooit doen, dat is meer iets voor mij met m’n onhandige motoriek)
De kinderen schrokken en keken verschrikt naar mij wat ik van mijn stuk gevallen antieke bordje zou zeggen?

We hebben uitgelegd dat wij niet altijd genadig reageren wanneer zij een fout maken en dat dit niet bepaald een afspiegeling is van Gods liefde en geduld met ons.
We hebben hen vergeving gevraagd voor onze verkeerde reacties daarin en uitgelegd dat we samen gingen oefenen.
Om te beginnen door allemaal een bord op de grond te gooien.

Daarna hebben we gebeden en kregen ze bovenstaande tekst op een kaartje mee met een scherf als symbool voor de boodschap: “het hoeft niet perfect, je mag fouten maken”

In liefde zal Hij zwijgen….hij zal over je juichen in blijdschap….

Hoe vaak zwijg ik in liefde en juich ik in blijdschap over mijn eigen daden? En hoe hard kan ik voor mezelf zijn? Hoe hard ben ik voor een ander?

De kindertekening

Wanneer een kleuter naar je toe komt met een tekening reageer je met enthousiasme en blijdschap over zo’n creatieve uiting. Je hebt het niet over de gebrekkige anatomie van het poppetje en het ontbrekende perspectief.
Zo is God ook blij wanneer je op weg gaat, gebrekkig misschien, vol fouten…maar je gaat…je leeft…je deelt uit…

Voor mijzelf was deze tekst een enorme bemoediging om door te gaan op de ingeslagen weg van een nieuwe site met blogs en stukjes op instagram.

Ik wéét dat het niet foutloos is. Ik weet dat ik een spellingshandicap heb en dat dit mensen kan storen. Daar werd ik ook vlak voor ik deze tekst tegenkwam fijntjes op gewezen door iemand die erg belangrijk voor mij is. Zij had een aantal blogs gelezen en zei: “ik denk dat je wel wil weten maar je hebt 23 spellingfouten gemaakt!!”. (zonder inhoudelijk op de tekst in te gaan)
Gefaald, niet perfect, schaamte…….

Voor mij was het een kwetsbare en grote stap om te gaan schrijven. De stemmen uit mijn kindertijd riepen dat ik me stil moest houden en ik als kleintje niks te vertellen had. Daarnaast ben ik ook nog lichtelijk dyslectisch en is mijn spelling derhalve ook zeker geen kwaliteit. Ik schrijf niet perfect én ik moet mijn mond houden. En nu was ik toch gaan schrijven. Omdat ik graag schrijf en enthousiast ben over zoveel dat me bezighoudt binnen mijn vakgebied.

Ik weet dat het niet compleet en af is.
Maar ik geloof ook dat het goed is om te gaan.

En wat is het dan een bemoediging dat we zo’n liefdevolle, geduldige Vader hebben. Zelf volmaakt. Die zwijgt in liefde en juicht in blijdschap.

Perfectionisme, wat is het?

Waar leg jij in je leven de lat hoog, hoger, hoogst??

Moet je carrière goed in de lift zitten, wil je de perfecte dochter zijn, je huis perfect gestyled, hoge cijfers halen bij je studie of moet je een altijd joviale vriend zijn??

Perfectionisme. Volgens het woordenboek: het streven naar volmaaktheid.

Is er iets mis met perfectionisme?
De drang om te winnen, het verlangen om echt iets moois te creëren, je werk gewoon echt goed te doen…..Daar is toch niet direct iets mis mee?
 Het gaat mis wanneer die lat hoger komt te liggen dan gezond is. Het gaat mis wanneer er een onderhuidse, vaak niet direct herkenbare angst achter zit. En die zit er vaak achter zonder dat we dit direct doorhebben. De angst om te falen, tekort te schieten, niet goed genoeg te zijn.

Angst en schaamte…gaan hand in hand.

‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown vind ik een geweldig inspirerend boek.

Zij is wetenschappelijk onderzoeker en onderzocht de kenmerken van een bezield leven. Bezield leven betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Die waarde heeft voor mij ook alles te maken met de Schepper van mijn leven. Daarbij kwam ze tot de conclusie dat de gemene deler van mensen met een bezield en vervuld leven is: moed, verbondenheid en compassie. De moed van imperfectie…en de kracht van kwetsbaarheid.

Brené kwam tot de volgende definitie van perfectionisme:
“Perfectionisme is het schild dat we gebruiken om onszelf te beschermen tegen de kritiek van anderen.”

Angst en schaamte

Perfectionisme is geworteld in een gevoel van onzekerheid. Onzekerheid over wat je hebt en doet, onzekerheid over wie je bent. Altijd zoekende naar wat mist in je eigen ogen of in die van de ander. We zetten ons streven naar perfectie om in een soort masker. Het masker voorkomt dat jij je echt moet laten zien, blootgeven.

Als perfectie achter het stuur zit, zegt Brown, zit schaamte ernaast en angst achterin.

De angst waar ik het net al over had.

Schaamte ontstaat daar wanneer je als kind keer op keer het signaal uit je omgeving krijgt dat er geen ruimte is om te zijn wie je bent. Op dat moment word je al gedwongen om een persoonlijkheid te vormen die wél voldoet aan de verwachtingen van je omgeving: het ‘aangepaste zelf’.
Schaamte is in wezen de angst geen liefde waard te zijn.

Hoe dan??

Hoe kom je zover om je schild laten zakken, je perfectionisme af te leggen, ontspannen te leven met echte contacten, kwetsbaar maar oprecht??

Borden laten vallen verdient niet per se navolging (al is het best eens lekker)

Brené Brown geeft in haar boek over kwetsbaarheid aan dat het een lange reis is van “wat zullen anderen wel niet denken, naar ik ben goed genoeg” Ze geeft een aantal tips die ik graag aan jullie doorgeef:

Tips

 1. Kies voor authenticiteit; laat de angst wat anderen vinden los. Authenticiteit is dag in dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.
 2. Vergroot je zelfcompassie; laat perfectionisme los. Perfectionisme is schadelijk omdat perfectie domweg niet bestaat in deze wereld; het is het streven naar een onhaalbaar doel.
 3. Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los, vaak als we onrustig zijn, schaamte voelen, opgejaagd zijn..willen we het verdoven door toch die zak chips open te trekken, drinken, eten, roken of laatst sprak ik iemand die altijd maar ging sporten en daar verslaafd aan was..ongelooflijk…of op internet kleding kopen/kijken…verslavingen zijn altijd het chronisch en dwangmatig dempen van gevoelens.
 4. Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat het gevoel van schaarste en angst voor het duister los. (zie ook mijn blog over leven vanuit dankbaarheid waar ik hier dieper op in ga)
 5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je behoefte aan zekerheid los.
  Geloof is een mysterie dat ons de moed geeft om te vertrouwen op wat we niet kunnen zien en de kracht om onze angst voor onzekerheden los te laten.
 6. Laat je creativiteit de ruimte; laat de neiging jezelf te vergelijken los.
  Je hebt niet creatieve en oncreatieve mensen, maar mensen die hun creativiteit gebruiken en mensen die dat niet doen. Jouw eigen unieke bijdrage aan deze wereld kan alleen maar voortkomen uit creativiteit.
 7. Neem de tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf van eigenwaarde los
 8. Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los
 9. Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los. Waar ligt je passie? Je hebt talenten en hoe zet je die in?
 10. Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst en normaal moet doen los

Al deze tips zijn eigenlijk tips rechtstandig uit het leven van Jezus.
Zo kom je tot de kracht van kwetsbaarheid, een leven in verbondenheid met jezelf en de ander, waarin de lat op een ontspannen hoogte ligt. Vrij om te Leven.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *