Mens, wordt mens!

Het grote geheim van het geestelijke leven, het leven van de geliefde zonen en dochters van God, is dat alles wat we doormaken, of het nu blijdschap of verdriet, vreugde of pijn, gezondheid of ziekte is, een stap kan zijn op weg naar onze volledige menswording”.
Henri Nouwen

Menswording.
Het complete pakket van wie je bent met al je mogelijkheden en je onmogelijkheden als geschenk dat mag worden uitgepakt in je leven hier op aarde.

Je bent een kado voor Gods schepping wat landt op aarde met verlangen naar een nieuwe aarde
Otto de Bruijne

Word mens met je hele lijf!

Menswording.
Met je lichaam zoals het is. In de vorm die het heeft. Jouw unieke verschijningsvorm hier. Herkenbaar voor je geliefden. Het waard om aan te raken en  lief te hebben. Een tempel waarin God zelf wil komen wonen.
Met ogen die zien, de schepping, de ander.
En oren die de vogels horen en de stem van hun geliefde.
Smaak om de vruchten van de aarde te proeven en ermee gevoed te worden.
De geur van een bloem kunnen opsnuiven en ervan genieten. En tastzin om aan te raken. Al die zintuigen zijn bedoeld om contact te maken en interactie te hebben met de fysieke wereld om je heen.

Word mens met al je emoties

Menswording 
Met al je emoties ook.
Blijdschap en verdriet, boosheid en schaamte, nieuwsgierigheid, jaloezie en al je angsten. Geen enkele emotie is overbodig. Al die emoties werken voor je. Je hebt ze nodig om te ontdekken waar je grenzen liggen of wat je verlangen is. 

Wanneer je die emoties en gevoelens onderdrukt gaat je lichaam spreken en dat is meestal door ergens te blokkeren. Je bloeddruk stijgt, je rug zit vast of je darmen zijn van slag bijvoorbeeld.

Maar soms werken ze ook tegen je wanneer je vast komt te zitten en je boosheid verwrongen wordt tot verbittering of wanneer je verdrinkt in je verdriet.

Daarom is het zo belangrijk je emoties te leren kennen en ze te aanvaarden zoals ze zijn. Om ze daarna ook te kunnen uiten en ook bij God neer te kunnen leggen.
Om ze dan samen met je Schepper te gebruiken om je met Hem te verbinden en met de ander of het andere; de schepping.

Word mens met je hele verhaal

Menswording.
Met jouw hele verhaal.
Met al je (kleine) overwinningen. Met de momenten waarbij je glimlachend op een foto staat maar ook al die momenten dat je verdriet hebt, eenzaam bent of ongelukkig. Dat hele verhaal mag er zijn en maakt deel uit van jouw menswording hier op aarde.

Vaak is het ook zo dat de lessen die je leerde op de moeilijkste momenten van je weg jou juist gemaakt hebben tot wie je nu bent.
Je sterker hebben gemaakt, voller in het leven en wijzer.

“Door de jaren heen ben ik me gaan realiseren dat het grootste gevaar voor ons leven niet is gelegen in succes, populariteit of macht, maar in het afwijzen van onszelf’.
Henri Nouwen

Juist in het aanvaarden van ons hele zijn en ons hele verhaal kunnen we steeds meer hier op deze aarde zijn en uitreiken naar de ander.

En jij, word jij mens?

Uitreiken naar het andere; neem je deze aarde serieus?

Ben jij mens geworden?

Land je op deze planeet als kado voor Gods schepping?

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *