Onder een kleedje – over schaamte en schuld

 Schuld en schaamte

De schuld die ik voelde en de schaamte die daarbij kwam kijken was enorm! Het liefst kroop ik onder een kleedje.

Heb je ooit wel eens een droom gehad waarin je naar school ging of naar je werk en dat je daar dan aankomt en tot je grote intense schrik ontdekt dat je naakt bent?

In het paradijs was alles goed, waren we naakt en vrij. Veilig en verbonden.

Nadat de mens had gekozen om de grens van God over te gaan, te doen wat hij had verboden was het eerste gevolg: schaamte.

Schaamte om zijn naaktheid. Wetend van schuld, kapot gemaakt, niet te herstellen. De momenten in je leven waarin je onder een kleed wil kruipen, weg!

Schaamte is volgens het woordenboek een “onaangename psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de eigen normen en/ of de normen van de ander. Het is daarmee een sterk cultureel fenomeen”.

Schaamte gaat om wie jij bent, over jouw ‘zijn’.

Schaamte als gevolg van schuld

Maar er zijn ook zoveel situaties te bedenken waarin wij iets doen of dat er ons iets wordt aangedaan wat ons neerdrukt. We willen ons verbergen onder een enorme dosis schaamte.

Schaamte is het gevolg van schuld. Schuld gaat om iets wat je deed of juist niet deed.

Hoe ga je daarmee om? Er dus niet zoals mijn eerste reactie toen was er heel hard bij weg rijden. Maar je schuld in de ogen kijken. Is er echt schuld? Dat kan, maar soms is dat dus ook niet zo of niet in die mate waarin jij het ervaart.

In een andere situatie van mijn leven had ik de schuld volledig op me genomen dat ik iemand pijn had gedaan, pas ruim 20 jaar later kon ik het toelaten dat een ander in dit verhaal minstens zoveel schuld had. Waar ligt de schuld? Wat is het hele verhaal?

En hoe graag willen we er vol schaamte voor wegkruipen!!

Vertel je verhaal

Maar in alle verhalen waarin ik het verhaal – waarvoor ik me echt dood schaamde – vertelde, kwam er licht bij en zuurstof.

En de enorme druk van de schaamte werd er zo door verlicht!!! In alle gevallen bleek de schuldvraag veel genuanceerder en in alle gevallen van intense schaamte bleek dat vooral het verhaal in mijn hoofd te zijn.

Brene Brown zegt in haar prachtige boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’:

“wanneer we ons verhaal met iemand delen
die daarop reageert met empathie en begrip,
kan schaamte niet overleven”

Het enige wat tegen schaamte helpt is de kracht van kwetsbaarheid. Daar is moed voor nodig.

En het besef dat jouw kracht niet zit in alles wat je achter een dikke muur probeert te verstoppen, maar jouw kracht zit in open zijn, kwetsbaar en breekbaar.

Wanneer jij openbreekt kan er lucht en zuurstof komen op die plekken in je hart die je al zo lang krampachtig dicht probeert te houden.

Kom onder je kleedje vandaan. Zoek iemand die te vertrouwen is en deel je verhaal.

Spread the love!

2 gedachten over “Onder een kleedje – over schaamte en schuld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.