Patronen in je hoofd

Je staat op het strand, het is eb. Je voeten staan iets weggezonken in het natte zand. De zee komt aanrollen en trekt zich weer terug. Een eindeloze herhaling van stromend water. Het zand voor je voeten verandert in een fijn netwerk van groefjes, net zoals de Nijl delta in Egypte of de vertakkingen van een boom. Fascinerend om naar te kijken!”

Al die groefjes in het zand lijken wel op de sporen die we in onze hersenen hebben. Alles wat je hebt aangeleerd aan gedachtenpatronen lijken op karrensporen. Net zoals een kar gemakkelijk in dat spoor blijft rijden, zo ‘vallen’ jouw gedachten in die oude patronen. Je reageert automatisch op de prikkels om je heen.

Hoe ontstaan die sporen in je hoofd? En is daar iets mis mee? En als dat zo is, hoe kan ik ze dan veranderen?

Welke boodschap kreeg jij als kind mee?

Terwijl ik dit aan het schrijven ben komt er een bijbeltekst uit Spreuken 22:6 binnen op mijn telefoon: “Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is.” Bijzonder, want juist in je jonge jaren leer je de meeste van die patronen juist aan waar ik vandaag over wil schrijven.

Ik moet denken aan een voorbeeld over patronen. Mijn oudste kwam toen ze een jaar of 6 was bij me met de enthousiaste woorden: “mama, ik mag alleen huilen als mijn been eraf ligt hé?” Ik keek haar vol verbijstering aan. Was dit wat ik tegen haar had gezegd? Nee, niet letterlijk. Maar dit was wel de boodschap die ik haar gaf. Vooral met kleine fronsjes of andere afkeuring wanneer ze té dramatisch reageerde naar mijn smaak op een druppeltje bloed.
En als ik terugkijk naar wat ík geleerd heb in mijn jonge jaren dan was dit wel de boodschap “niet zeuren, opstaan en doorgaan”.
Is dat fout?
Misschien gaat het wel niet om goed of fout.
De vraag is nu “wil ik deze boodschap op deze manier doorgeven?” Het antwoord is kort en krachtig: “Nee!”

Er is een spoor getrokken in mijn hoofd, en op de automatische piloot reageer ik met een uitgesproken of onuitgesproken boodschap in de herhaling: “niet zeuren”.

Hoe ontstaan je patronen?

We kijken allemaal door een bepaalde bril naar deze wereld. Dat heeft alles te maken met hoe jij in elkaar zit. En tegelijk heeft het alles te maken met wat jij aangeleerd hebt gekregen. En de ervaringen die je hebt opgedaan. Die bril heeft een bepaalde kleur en is ook nog eens niet echt schoon meer. Dus jouw gedachtenwereld is gekleurd, is ook doorweven met (voor)oordelen naar de ander en jezelf, en zelfs pertinente onwaarheden.

Een kind voelt haarscherp aan dat hij oké is wanneer hij……. vul zelf maar in.
Wanneer toverde jij een glimlach op het gezicht van je ouders? Moest je sterk zijn, altijd je best doen, of was de boodschap dat je in ieder geval altijd voor een ander moest zorgen?
Zo ontstond bij mij een patroon van “wees maar sterk”, want dan ben je oké.

Je gedachten worden beïnvloed door de boodschappen uit je kindertijd, door jouw persoonlijkheid en ook nog eens door de cultuur waarin je leeft en door je sociale omgeving.

De lagen van je brein

Die ingesleten patronen dringen door in alle lagen van je brein. Met je neocortex, het denkende brein, beredeneer je de dingen die je doet en vindt.

De laag eronder is het limbische systeem, dat is het emotionele brein, die vooral aangestuurd word door belonen en straffen. Als iets goed voelt is dat een beloning, ook wanneer dit misschien op lange termijn juist ongezond is.

Het onderste deel is je hersenstam, het instinctieve brein. Daarmee reageer je instinctief op bijvoorbeeld gevaar door te vluchten, bevriezen of te vechten. Maar ook in tijden waarin je angstig bent of de druk hoog is zal je snel reageren vanuit je instinctieve brein. En schiet je automatisch in je oude gedachtenpatronen, de oude karrensporen.

Hoe kom je daar nou uit?

Hoe leer je steeds meer te leven in waarheid?

Het is allereerst al een goed begin om te beseffen dat er een strijd in je denken gaande is. Dat je denken niet compleet en vrij meer is.

Denken, voelen en kiezen gaan samen, hand in hand. Maar dat denken is bevlekt en met dat voelen kies je het liefst voor dát wat op dit moment goed voelt.

In de bijbel is veel te vinden over ons denken en handelen. In de basisbijbel staat bijvoorbeeld in Romeinen 12:2 “Maar leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken, namelijk op Gods manier. Dan zullen jullie ook anders gaan leven. Dan zullen jullie weten wat Gods wil is. En alles wat Hij wil is goed, mooi en volmaakt”.

 En verderop staat ook hoe je tot een nieuwe manier van denken komt. Hoe je de leugens ontmaskert in je leven, Hoe je uit die gevangenis komt die dat web aan sporen gevormd heeft in je hoofd. Namelijk door het woord van God te lezen en te overdenken.

Hebr 4:12 zegt: “Want het woord van God is vol leven en kracht. En het is scherper dan het scherpste zwaard. Het dringt zó  diep in ons door, dat het ziel en geest van elkaar kan scheiden. Het laat ons zien wat er in ons is, al zit het nog zo diep verborgen”

Spiegels in jouw leven

Het woord van God dat werkt als een spiegel voor jouw vertroebelde denken. Die spiegel heb je nodig. Ook de spiegel van mensen om je heen. Zoals mijn oudste in het voorbeeld wat ik net gaf. Zij was een scherpe spiegel. En zo kan ik meer voorbeelden geven van de scherpe spiegel die juist mijn kinderen mij voorhouden. Want waarom reageer ik zoals ik reageer en doe ik wat ik doe??

Maar ook vrienden of collega’s kunnen jouw spiegels zijn. En die hebben we allemaal nodig in ons leven. Laat je spiegelen!

“Iemand zei eens “loop eens over het pad náást de snelweg“. Dat is een mooie want onze patronen zijn onze snelwegen: we zitten er snel op en gaan dan ook in sneltreinvaart door op die weg. Stap daar eens af en neem het pad ernaast. Wandel eens rustig en krijg een nieuw en helend perspectief op je leven.

En als de chaos aan patronen te ingewikkeld wordt ben je uiteraard ook altijd welkom bij Loods23

Tip

Vraag jezelf eens af met welk gedrag je niet echt blij bent.
Wat zou je wél graag willen?
Wie of wat kan jou steunen in het ontdekken van de waarheid in jouw leven, in nieuw gedrag?

Heel veel zegen in je zoektocht en welkom!

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *