Vriendelijk zijn voor jezelf

Vriendelijk zijn voor jezelf

Ga je mee vanavond naar Karin, ze heeft open huis. Mmmm…gezellig!! Maar ik was eigenlijk van plan om even mijn huis door te gaan en het weer es fris te maken. En ik zou die sollicitatie klaar maken en ik zou…..ach wat zou het?? Ik ga….

De volgende dag, wanneer ik moeizaam mijn ogen open sla, bekruipt me een erg vervelend gevoel. Wat was er ook al weer? Oh ja, m’n ‘to-do’ lijstje…..nóg niet gedaan. Jakkes, “wat ben ik ook een sukkel!! Vandaag heb ik ook geen tijd! Stom stommer stomst dom kalf dat je bent!! Schiet lekker op met jou, bah!! Balend tot in m’n tenen werk ik de dag door, iedereen van me afsnauwend. Ik moet m’n dingen goed doen. Straks zien mensen wat voor rotzooi mijn huis is, gruwelijk. Ik had beloofd aan m’n vrienden die sollicitatie te fixen, nu zullen ze me wel een slappe kwal vinden…”

Zelfcompassie

Zelfcompassie is het hebben van compassie (meeleven) met jezelf.

Wanneer je dat vertaalt naar jezelf heb je dus moed en ruimhartigheid voor jezelf nodig.

Wat een soft gedoe, is dat nou nodig? We maken toch fouten en die moeten toch worden benoemd en soms zelfs bestraft? Dat zie je hierboven in het voorbeeld toch ook?

Nee, we zijn zeker niet volmaakt en  jij bent zeker niet perfect.
Maar de reactie op je fouten maakt veel verschil.

Wat nou wanneer je in bovenstaande situatie vriendelijk op jezelf reageert. Wat zou het effect zijn?

In de bijbel lezen we hoe God vol compassie naar ons kijkt.
Als je kijkt hoe Jezus reageert op zonde zoals de overspelige vrouw die voor zijn voeten wordt gegooid of op Levi de tollenaar die de mensen oneerlijk uitbuit, dan zie je geen boze woorden, geen zweep die eroverheen knalt, geen veroordeling. Dan zie je liefdevolle aandacht. Hij wil met Levi eten, hij kijkt vol liefde op naar die vrouw. Hij ziet ze en hij hoort ze. En hij helpt ze uit hun ellendige situatie, stimuleert ze gezonde keuzes te maken.

Zelfcompassie op grond van Zijn liefde voor jou geeft ruimte om vriendelijk en mild leren kijken naar jezelf in plaats van kritisch en veroordelend.

Self-kindness

De eerste pijler van zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf. Kirsten Neff de grondlegger van veel onderzoek naar zelfcompassie noemt dit self-kindness’. Niets van wat je voelt en denkt en doet direct veroordelen maar er gewoon eens laten zijn

De werkelijkheid accepteren in onszelf zoals die is vinden we soms lastig.

Wij kijken het liefst helemaal niet zo rustig naar onszelf maar maken liever een gefotoshopt ideaalbeeld van onszelf.

De waarheid gaan we het liefst uit de weg.

Het ‘ik-ben-altijd-vriendelijk-masker

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je van huis uit meegekregen hebt dat je altijd goed moet zijn voor anderen, een ideaalbeeld waar jij altijd aan moet voldoen, in werkelijkheid kan dit helemaal niet altijd. We dragen dan een masker om maar oké gevonden te worden door onze ouders, door de omgeving. Het “ik ben altijd vriendelijk-masker”.

Dat altijd vriendelijk en behulpzaam moeten zijn voor de ander helpt je ook zeker niet om gewoon duidelijk je grenzen aan te geven. Stel je voor: je hebt een drukke week, je agenda zit best vol. Thuis gaat het even niet zo super gezellig om welke reden dan ook en dan vraagt je vriendin je om een gunst. Of je even op haar kleine adhd-ertje wil passen. Het tijdstip is nog net vrij in je agenda, dus qua tijd kan je, maar je hoofd zit vol. Of een klant wil toch nog net even dat je nog even wat afmaakt en je zou ook wel een half uur later naar huis kunnen, maar je bent ook doodmoe en prikkelig. Tja, wat doe je dan, hou jij je masker op dat je altijd voor iedereen klaar staat?

Het ‘schiet-op-masker’

Of je bent alleen oké wanneer je alles snel doet, want treuzelen is zonde van de tijd heb je meegekregen. Het “schiet op-masker”. En dan zit je te balen in de wachtkamer van die arts die weer es uitloopt, of die klus die toch langer duurt, of die auto op de snelweg die 100 rijdt waar je 120 mag.

Het “het wees-altijd-sterk-masker”. Bijv: je hebt na lang wikken en wegen de stap genomen om te gaan solliciteren, je hebt samen met iemand die daar goed in is een dijk van een brief geschreven. En dan word je afgewezen. En jij moet sterk zijn, de teleurstelling en het verdriet daarover, mag het er zijn?

Mag jouw gevoel van jaloezie er zijn? Mag je frustratie er zijn omdat er niet naar je wordt geluisterd en dat gewoon pijn doet, alleen al omdat het je wel erg aan vroeger doet denken!

Mag het er zijn wanneer je onder een dekentje op de bank wil kruipen en daar dan weer erg teleurgesteld bent in jezelf?

Zolang we achter een masker zitten zijn we oké. Maar wee je gebeente wanneer iemand daarachter kan kijken!

Je bent bedoeld om vrij te zijn!

Maar we zijn bedoeld om vrij te zijn, zonder masker. Dat vraagt om een vriendelijke benadering van alles achter dat masker.

Onze strenge verwachtingen versus menselijke werkelijkheid: is een moeilijke!

Dat maakt het ook heel moeilijk eerlijk te laten zijn wat er van binnen is. We staan hier allemaal in de modder van deze wereld. Niet volmaakt.

De bijbel zegt het volgende over zelfcompassie: Een zachtaardig en vriendelijk mens doet zichzelf goed maar een wreed mens schaadt zichzelf (Spreuken 11:17) en dat is een wijs woord!

Benader jezelf en je fouten, je negatieve emoties eens met liefde en begrip.

Dat is een belangrijke basis om de andere pijlers van zelfcompassie een plaats te geven.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *