Weerspiegel!

Zes lange wintermaanden ligt het Noorse bergdorpje Rjukan volledig in de schaduw van de omliggende bergen. Het is gebouwd begin 1900 om de medewerkers van de waterkrachtcentrale een woonplaats te geven. Aan de overkant van het dal, bovenop de berg is het wél zonnig.
Tot 2013. Toen heeft een kunstenaar iets gerealiseerd wat 100 jaar geleden onuitvoerbaar leek.
Hij plaatste metershoge spiegels op de zonnige helling die mee bewegen met de zon en zo de zon weerkaatsen naar het dorp.

Dat vind ik zo’n prachtig beeld!!
Deze spiegels weerkaatsen licht naar het donkere dorp.
Zo mogen wij ook spiegels zijn die het licht verspreiden van God in een donkere wereld.

Vanuit de bron

Wij zijn niet zelf het licht van de wereld, wij zijn niet zelf de bron van waaruit alles is ontstaan. Niet zelf de bron van liefde.
Dat is onze Schepper. Onze Vader die zich zo graag wil verbinden met ons. Zijn levend water door ons heen wil laten stromen. Zijn Licht op ons wil schijnen.

In het Oude Testament van de Bijbel is Mozes daar een prachtig voorbeeld van wanneer hij heel dicht bij God is geweest en met Hem gesproken heeft: zijn hele gezicht straalt!
En ook Jezus zegt in Johannes 17:10 (Het Boek vertaling)”Alles wat van Mij is, is van U. En wat van U is, is van Mij. In hen wordt weerspiegeld wie Ik ben.”

Weerspiegelen is doorgeven

Weerspiegelen is doorgeven.
Zoals de spiegel niet in zichzelf de bron is van het licht maar het door mag geven.

En dat doorgeven lukt ook enkel en alleen als hij gericht blijft op het licht, niet op de berg of op het dorp, nee op het licht.

In dát licht staat de spiegel prachtig te schitteren. In dat licht worden ook alle stofjes en vuiltjes eraf gebrand, mosgroei heeft geen kans op het verwarmde en verlichte glas.

Verbinding doet nog meer doorgeven

Maar daarin is ook verbinding nodig: hoe meer spiegels zich verenigen en het licht weerkaatsen hoe groter de impact in het donkere dal. We mogen allemaal een klein stukje weerspiegelen. Naast elkaar en met elkaar.

Zoals elk beeld gaat ook dit beeld natuurlijk niet 100% op. Soms heb je het gevoel zelf in dat donker weggebouwde dorpje te wonen waarin je niets te weerkaatsen hebt. Toch geloof ik dat er altijd een weg is naar het licht, de berg op. En dat je zelf beneden in dat dal het weerspiegelde licht ook weer een beetje door kunt geven.

Zelfcompassie en weerspiegelen

Wanneer je kijkt naar het zelfcompassie verhaal komt daar eigenlijk alles in terug:

  • Wees vriendelijk voor jezelf en niet veroordelend, begripvol en zachtmoedig dat kan je juist in dat diep verwarmende licht. Jouw identiteit ligt daarin dat je wordt liefgehad door jouw Schepper. Dat jouw identiteit niet ligt in dat wat je wel of niet doet, niet ligt in wat je wel of niet hebt of wat anderen van je zeggen. Jouw identiteit ligt in de liefde. En naar mijn idee is er maar één bron van waaruit alle liefde is ontstaan: God.
  • Accepteer dat het lijden een onderdeel is van dit leven. Dat donkere dal bestaat en soms zit je er zelf middenin en tegelijk mag je gewoon met jouw mogelijkheden op jouw plek het Licht doorgeven. Je hoeft niet zelf het licht te zíjn. Je staat gewoon met je voeten in de modder. En dat licht weerspiegelen kan zelfs vanaf je ziekbed met een vriendelijke glimlach naar de verpleegster. Het zit niet in jouw grote gebaren, de kracht zit in de bron van het Licht.
  • Daarin mogen je emoties er gewoon zijn, de glimlach om de schoonheid, de traan van verdriet om het lijden, de pijn. Sta te zijn wie je bent ook in al je emoties. Het prisma van jouw traan weerspiegelt het licht in een regenboog van kleuren.
  • Schuld en schaamte liggen heel dicht bij het lijden. Stel je voor dat jij een spiegel bent op die berg met al jouw schuld en schaamte die als schimmels en mos de spiegel bedekken. Wat denk je dat ermee gebeurt? Hoe meer jij je hart richt op het licht, hoe meer die schuld aan het licht komt, opgeruimd mag worden en de schaamte verdwijnt meer en meer. Zo kwetsbaar (naakt) zoals we in het paradijs begonnen zal het hier niet zijn, maar dat is wel waar we ons naar mogen uitstrekken.
  • Gezonde grenzen in je leven. Jouw spiegel is beperkt en tegelijk groter dan je denkt. Het is belangrijk dat je jouw spiegel op een gezonde manier ‘bewaakt’, rust gunt, niet ergens achter (laat) schuiven…..
  • Talenten, ja zoals jij weerspiegelt kan alleen jij. Je bent de spiegel, het instrument. Het gaat om het licht maar het instrument, de spiegel, is wel van belang!

Tip

Het staat het met jouw spiegel?
Staat je spiegel gericht op het Licht? Wat heb jij nodig om een spiegel op de berg te worden? Denk ook aan bemoediging van anderen, opruimen van schuld, waarin zoek jij je identiteit?

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *