Worstel en kom boven

“Luctor et Emergo” is de wapenspreuk van de provincie Zeeland.
Worstel en kom boven.

En wat kan het leven een worsteling zijn!
Hoe kom je die te boven?

We worstelen allemaal!

“Wij hebben thuis 3 pubers die aan het worstelen zijn in het vinden van hun eigen identiteit. Wat vind ik van de wereld en hoe sta ik tegenover de ge- en verboden uit mijn kinderjaren? Wie ben ik en waar sta ik in de groep? Hoor ik erbij en wat kan ik eigenlijk? Wie ben ik?”

Ben je klaar met die puberteit, dan komen de worstelingen in je relatie. Wel of niet trouwen, en hoe doe je dat eigenlijk zo’n relatie?

En kinderen……, wanneer je die ontvangt, …..hoe word je het als ouders eens over de opvoeding vanuit soms totaal verschillende achtergronden en ideeën?


De ene worsteling is nog niet voorbij, of de volgende staat al voor de deur. Elke fase in je leven kent zijn eigen worstelingen. Hoe je daar doorheen komt hangt van veel factoren af, en er is veel meer over te zeggen dan ik hier nu doe. Maar met een vriendelijke compassievolle manier naast jezelf staan is alvast wel erg behulpzaam.

Ik kwam het volgende verhaal tegen waarin dat mooi wordt geïllustreerd.

De Vlinder

Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee naar zijn huis. Op een dag verschijnt er een kleine opening in de cocon. De man kijkt een paar uur toe hoe de vlinder worstelt om zich door de kleine opening naar buiten te werken.

Het lijkt erop dat het proces niet langer meer vooruit gaat. Het ziet er naar uit dat de vlinder zover gekomen is als hij kan en niet meer verder komt. 
Dus besluit de man de vlinder te helpen. Hij neemt een schaar en knipt de rest van de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij eenvoudig losmaken.

Maar de vlinder heeft een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels.
De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan en het lichaam daarmee ondersteunt. Maar dat gebeurt niet. De vlinder besteedt de rest van zijn leven aan rondkruipen met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. 
De vlinder is nooit in staat te vliegen.

Wat de man in al zijn goedheid niet begreep was dat de krappe cocon en de worsteling die nodig was om door de opening te kruipen, de manier was om de lichaamsvloeistof van de vlinder in de vleugels te pompen zodat de vlinder klaar zou zijn om te vliegen als het de vrijheid had bereikt uit de cocon.

Soms zijn worstelingen exact wat we nodig hebben in het leven. Als we onszelf toe zouden staan zonder obstakels door het leven te gaan, zouden we invalide zijn. We zouden nooit zo sterk worden als wat we kunnen zijn. We zouden nooit kunnen vliegen.

Oplossen of de ruimte geven

Wanneer wij iemand zien worstelen en zien lijden, willen we dat vaak graag zo snel mogelijk “oplossen”. We komen met oplossingen of we roepen al snel “niet zeuren”, of “zand erover”.

In de christelijke wereld is daar ook een mooie oplossing voor: wanneer iemand zijn of haar probleem aan ons voorlegt weten we niet hoe snel we moeten bidden. Handen opleggen en ellende wegsturen in de naam van Jezus en “klaar is kees”. Dat klinkt nu een beetje oneerbiedig, is ook wel een beetje kort door de bocht, en gaat zeker voorbij aan de goede bedoelingen en het vaste geloof van mensen.

Maar de vraag blijft staan in hoeverre wij met compassie naast iemand kunnen staan zonder het lijden direct te willen oplossen. Zonder die ander gelijk te willen redden.

Je kunt pas het lijden en de duisternis van de ander verdragen wanneer je het lijden en de duisternis in je eigen leven ‘verdraagt’.
En met verdragen bedoel ik: “oordeelloos er naast gaan staan, accepteren dat lijden een onderdeel is van dit leven, van jouw leven”.

In het verhaal van de vlinder gaat het over groeien. Juist door het lijden heen groeien wij vaak. De sterkste lessen in mijn leven heb ik geleerd in de worstelingen.

In de bijbel zie je ook de worsteling van Jacob met God bij de rivier de Jabok.
En juist in de woestijn leert het volk Israel belangrijke lessen.

Zonder wrijving geen glans” wordt wel gezegd.

Worstelen of meedrijven?

Wanneer we trouwens nog even kijken naar het “worstel en kom boven” als lijfspreuk van Zeeland. Dan gaat dat over het gevecht dat deze provincie heeft geleverd, en soms nog steeds moet leveren met het water, om niet ten onder te gaan. Maar wanneer je zelf te water raakt, of meegesleurd wordt door een stroming in zee of rivier is het juist belangrijk om niet als een dolle te gaan worstelen, maar je in eerste instantie rustig mee te laten drijven op het water tot het moment dat de stroming minder sterk wordt.

Soms is dat ook zo met de worstelingen in ons leven; wanneer we ons verzetten putten we onszelf uit in plaats van veerkracht op te bouwen. Door het worstelende verzet wordt de pijn en het gemis intenser.

Wanneer je de pijn en het lijden laat komen en als het ware omarmt, zul je het lijden heel anders ervaren.

De strijd eindigt daar waar je gaat omarmen wat er is. Dáár ontvouwt het nieuwe leven zich.”

Deze zin kwam ik in één van mijn schrijfboekjes tegen, wie de spreker was weet ik niet meer. De eerste reflex van het strijden loslaten, en het zijn omarmen.

Terwijl mijn lijden toenam, besefte ik al snel dat er twee manieren waren waarop ik kon reageren op mijn situatie: reageren met bitterheid of proberen om het lijden te transformeren tot een creatieve kracht. Ik besloot om de laatste koers te volgen”.
Martin Luther King

Passie komt voort uit lijden

Vaak komt passie voort uit het lijden.

Jezus leed juist vanuit zijn passie voor ons. Het woord “passie” staat zowel voor een sterk gevoel van liefde, hartstocht, maar tevens duidt het de lijdensweg van Christus aan. Lijden door liefde.

Elke worsteling kost tijd, moed en rijping.
Elke stap in ontwikkeling, elke vorm van groei brengt een worsteling met zich mee.
En dat valt nog niet mee!


Welke worsteling herken jij in jouw leven?
Hoe ga jij daar mee om?
Deel jij het met mensen die dichtbij je staan?
Vecht je ertegen of omarm je jouw worsteling?

Tip

De strijd eindigt daar waar je gaat omarmen wat er is. Dáár ontvouwt het nieuwe leven zich.”

Wat mag jij gaan omarmen in je leven en hoe kan jij dat het beste doen?

Neem eens ruimte voor deze vraag en zoek iemand met wie je dit kan delen.

Je bent ook van harte welkom bij loods23 om hier eens over door te praten.

Spread the love!

3 gedachten over “Worstel en kom boven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *