Zelfcompassie en de 5 talen van de liefde

Ken je het boek ‘De vijf talen van de liefde’? Een briljant boek van Gary Chapman.

Hij beschrijft in zijn boek hoe ieder mens een ‘liefdestank’ heeft vanbinnen van waaruit hij liefde geeft en liefde ontvangt. Maar elke tank heeft zijn eigen taal en wanneer jij de taal van die ander niet spreekt wordt de tank van die ander ook niet gevuld en vice versa.

Ontdek de liefdestalen in je gezin

Zowel in je huwelijk als met je kinderen of in je vriendschappen is het ook zo’n leuke ontdekking om te kijken welke taal die ander spreekt! Het is zo’n leuke uitdaging om die ander liefde te geven in zijn of haar taal!

Wanneer ik me weer eens bewust ben van die 5 talen van de liefde doe ik weer hernieuwd mijn best om zowel man als kinderen lief te hebben in alle talen en het bijzonder die taal waarvan ik weet dat diegene die spreekt. Het is een feestje om te ontdekken dat de jongste zo oplaadt en zich geliefd weet wanneer ik tijd met hem doorbreng en spelletjes doe. Of de oudste die intens gaat glimmen wanneer ik een klein cadeautje onder haar kussen leg met een lief briefje. Of de tranen in de ogen van de middelste wanneer ik hem echt aankijk en heel duidelijk en uitgebreid vertel waarom ik nou zo specifiek trots ben op hem.

Mijn geliefde man is iets moeilijker te ‘lezen’ , positieve woorden wimpelt hij weg, cadeautjes is hij niet gewend en weet hij niet zo goed wat hij ermee moet, dienende dingen dan…sloffen klaar zetten? Heeft hij niet maar zou hij ook kriebelig van worden. Tijd samen doorbrengen is oké, maar hij geniet meer nog van zelf de ruimte hebben om te klussen. Lichamelijke aanraking…ja die zeker…die spreek ik dan weer moeilijker. Maar ik ga de uitdaging aan en met resultaat: een knuffel hier en positieve aandacht voor zijn klusprestatie daar en ook hij gaat glimmen.

Ik kan daar echt lol in hebben.

5 Talen van de liefde voor jezelf

Nou zat ik daar vanmorgen over na te denken en dit verhaal in het licht te zetten van zelfcompassie. Hoe ziet dat eruit in actie?

De 5 talen van de liefde spreken, ook naar jezelf. Dat betekent dus:

  • Jezelf eens bedienen van een lekker kopje koffie…of zoiets uiteraard. – Het dienen.
  • Tijd doorbrengen met jezelf, de rust pakken en bijvoorbeeld eens even echt voor jezelf een boswandeling maken, bewust. – Samen tijd doorbrengen.
  • Jezelf eens omarmen (weet je dat wanneer jij jezelf een knuffel geeft dezelfde positieve stofjes in je hersenen vrij komen dan wanneer een ander jou een knuffel geeft?!) – Aanraking.
  • Jezelf eens echt positief complimenteren: “wat fijn dat je die rotklus vanmorgen gelijk zo goed hebt gedaan, top!” – Positieve woorden.
  • Gun jezelf eens een cadeautje, haal een mooie roos op en zet die op een leuk vaasje, of neem in de leuke brocante winkel dat oude bordje mee, gewoon als cadeautje aan jezelf. – Cadeautjes.

God is je bron

Dat lijkt wat ongemakkelijk en vreselijk op jezelf gericht. Maar bedenk eens dat je dat ook mag doen vanuit Gods liefde. Wij hebben lief omdat God ons eerst heeft lief gehad staat in 1 Joh 4. Hij is de bron van liefde. Dus Hij heeft jou lief en die ander.

God geeft die liefde ook vorm door tijd met je door te willen brengen, door jou te dienen zoals Christus voor ons, voor jou, naar de aarde is gekomen. De Vader geeft Zijn liefde vorm in zijn liefdesbrief aan jou: de bijbel. Hij wil je aanraken en omhelzen, soms door andere mensen heen. En hij heeft de wereld zo mooi gemaakt, kijk eens naar een boom vol bloesem in het voorjaar: Zijn cadeautje aan jou!

In dat licht, in Zijn liefde mag jij liefhebben, ook jezelf. En niet om dan te verdrinken in jezelf maar om te Leven in liefde naar God, naar je naaste én jezelf.

Je eigen tank vullen zodat je uit kunt delen

Wanneer je dat steeds meer leert en jezelf daarin ook ruimte geeft. Bewust investeert in jou. Dat heeft dat effect. Dan is jou tank gevuld en heb je weer veel meer uit te delen ook.

Zelfcompassie heeft niet als doel om jezelf lief te hebben. Zelfcompassie heeft als doel om de God die ons eerst heeft liefgehad te dienen in liefde. Ook liefde voor jezelf.

De 5 talen van de liefde kunnen daarin een steuntje in de rug zijn om daar vorm aan te geven. Ook naar jezelf. Waar laad jij het meest van op? Vanuit een opgeladen tank is het gemakkelijker de wereld te ‘besproeien’.

Dus daag jezelf uit om alle talen ook naar jezelf te spreken.

Spread the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *